ROZHOVOR | Tokijský covidový let musí být mementem pro olympiádu v Pekingu. Za nákazou stojí lidský faktor, říká Janda

Poslanec za ODS a předseda Úseku skoku na lyžích Svazu lyžařů České republiky Jakub Janda apeluje na Český olympijský výbor (ČOV), aby si z letu na Hry do Tokia, při němž se nakazilo koronavirem šest osob, vzal ponaučení směrem k únorové zimní olympiádě v Pekingu. „Vždyť už startuje za téměř půl roku. Proto je nutné, aby se stanovila jasná logistická pravidla. Je totiž jasné, že virus tady s námi bude doživotně. Mrzí mě, že ČOV po ročním odložení letních Her v Japonsku nepřistoupil k největší sportovní události lépe,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz zákonodárce Jakub Janda.

Odmítá se stylizovat do role soudce. Přesto je člen sněmovního podvýboru pro sport Jakub Janda přesvědčený, že za covidovou nákazou, která vypukla během letu do Tokia organizovaného Českým olympijským výborem, stojí lidský faktor. „Předpokládám, že vládní letka je pečlivě kontrolovaná, a to včetně ventilace. Musíme také vyčkat na výsledky šetření ze strany hygieniků. Rovněž je nutné vědět, jaké podmínky pro logistiku stanovil Český olympijský výbor.“ Bývalému českému reprezentantovi ve skocích na lyžích se nelíbí, že celou kauzu vyšetřuje samotný ČOV. „Je přece naprostou hloupostí, aby orgán, který je namočen do jakékoli kauzy, ji sám prošetřoval. Každému je přece jasné, že na sebe jako na viníka neukáže. Samozřejmě, že ctím presumpci neviny, ale už nyní je patrné, že asi vše v kontextu s logistikou nebylo úplně v pořádku.“ Během transportu se nakazil neočkovaný lékař Vlastimil Voráček, trenér plážových volejbalistek Simon Nausch. Infikovali se i čtyři sportovci. Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a Markéta Nauch Sluková, dále silniční cyklista Michal Schlegl se stolním tenistou Pavlem Širučkem.

Vítěz Turné čtyř můstků ze sezony 2005/2006, kdy také jako první Čech vyhrál Světový pohár neodsuzuje ČOV, že nenařídil, aby byli všichni sportovci a jejich doprovod povinně naočkovaní. „Musím zdůraznit, že očkování je dobrovolné, a tak bych vůbec nehovořil o sousloví povinná vakcinace. Rovněž bych se zdržel jednoznačného verdiktu, že lékař Vlastimil Voráček, který neprodělal očkování, byl jednoznačným spouštěčem nákazy, i když byl jedním z prvních infikovaných.“  Dvojnásobný medailista ze světového šampionátu z Oberstdorfu z roku 2005 tvrdí, že Český olympijský výbor má za povinnost dopravit všechny reprezentanty ve zdraví do místa dějiště her. „Měl proto stanovit jasná pravidla, aby minimalizoval případnou nákazu.“ Šéf Úseku skoku na lyžích Svazu lyžařů České republiky proto už nyní má v hlavě, jak ochránit české skokany, kteří si vybojují právo účasti na únorových Hrách v Pekingu. „K prevenci našich kluků samozřejmě přispějeme tím, že čtrnáct dní před odletem, který je naplánovaný na konec ledna, bude tým v takzvané bublině, abychom zamezili jakémukoli jejich kontaktu s okolním světem,“ konstatuje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz  poslanec za ODS Jakub Janda, jemuž se pro jeho čistý skokanský styl přezdívalo Káně z Beskyd.

NA SETKÁNÍ SE ŠÉFEM ČOV KEJVALEM VE SNĚMOVNĚ NEDOŠLO

Pane poslanče Jando, nebylo chybou, že Český olympijský výbor nepřikázal všem sportovcům i členům doprovodu výpravy povinnou vakcinaci, i když podle Olympijské charty nelze nikomu nic nakazovat? Možná by se tak dalo ale zamezit nákaze šesti osob, které se infikovaly během letu do Tokia z pátku 16. července. A je podle vás možné považovat neočkovaného lékaře-ortopéda Vlastimila Voráčka za šiřitele nákazy covid-19? Jen připomenu, že virolog Jiří Černý pro server Irozhlas.cz prohlásil: „Pravděpodobnost, že doktor byl prvním nakaženým, je vyšší než u ostatních.“

Musím zdůraznit, že očkování je dobrovolné, a tak bych vůbec nehovořil o sousloví povinná vakcinace. Rovněž bych se zdržel jednoznačného verdiktu, že lékař Vlastimil Voráček, který neprodělal očkování, byl jednoznačným spouštěčem nákazy, i když byl jedním z prvních infikovaných. Na druhou stranu Český olympijský výbor má za povinnost dopravit všechny reprezentanty ve zdraví do místa dějiště her. Měl proto stanovit jasná pravidla, aby minimalizoval případnou nákazu. Musíme tedy počkat na  výsledky šetření, které mají v gesci hygienici. Určitě musíme znát odpovědi na otázky, zda byli sportovci podrobeni PCR testům, anebo absolvovali je ty antigenní. Také jsem nikde nezjistil, jak dlouho před odletem se testování provádělo. Jedná se o klíčové dotazy.

Když se na sociálních platformách objevil snímek, jak sportovci skotačí před speciálem na kbelském letišti, nemají na obličeji respirátory, nedodržují vzdálenost, tušil jste, že se rodí koronavirový malér? Je nutné zdůraznit, že  u olympioniků, kteří například letěli běžnými linkami, dopravci dbali na přísné dodržování hygienických restrikcí, včetně reprezentantů.

Rozhodně si nebudu hrát na chytrého a říkat, že když jsem zmíněnou fotografii viděl, tak mně hned bylo jasné, co nastane. Opravdu musíme vyčkat na výsledky šetření ze strany hygieniků. Rovněž je nutné vědět, jaké podmínky pro logistiku stanovil Český olympijský výbor. Je nutné si ale uvědomit, že pomalu za půl roku se konají zimní olympijské hry v Pekingu a před nimi stanovit jasné restrikce, které se musejí dodržovat. Věřím, že se ČOV z maléru takzvaného tokijského covidového letu směrem k Pekingu poučí, neboť je vysoce pravděpodobné, že virus tady s námi bude hodně dlouho, možná i doživotně. Mrzí mě ale, že ČOV po ročním odložení letních Her nepřistoupil k největší sportovní události lépe, měl se zachovat jinak. Zval jsem například jejího předsedu Jiřího Kejvala na sněmovní podvýbor pro sport, abychom se dozvěděli, jaká jsou stanovená hygienická pravidla. Schůzka se ale bohužel neuskutečnila.

Nechci dělat ČOV advokáta, ale není možné, že vládní stroj, kterým olympionici do Tokia letěli, měl starou ventilaci, která mohla infekční nákazu spustit?

Nejsem technik, abych mohl hovořit o tom, zda v leteckém speciálu byla zastaralá ventilace, nemám k tomu ani žádné důkazy. Vládním speciálem jsem navíc letěl jen jednou, a to ještě jako reprezentant na zimní olympijské hry do Soči v roce 2014. Předpokládám ale, že vládní letka je pečlivě kontrolovaná, a tak za tím, co se stalo na palubě, pravděpodobně může lidský faktor.

SKOKANY ČEKÁ PŘED ODLETEM DO ČÍNY POBYT V BUBLINĚ

Celý případ vyšetřuje samotný ČOV. Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser tvrdí, že je naprosto vyloučené, aby organizace, která do určité míry přiznala, že při letu většina pasažérů nedodržovala epidemická opatření, kauzu řešila a hledala viníky. Souzníte s ním, zvláště když organizace už přiznala, ?

Absolutně souhlasím. Je přece naprostou hloupostí, aby orgán, který je namočen do jakékoli kauzy, ji sám prošetřoval. Každému je přece jasné, že na sebe jako na viníka neukáže. Samozřejmě, že ctím presumpci neviny, ale už nyní je patrné, že asi vše v kontextu s logistikou nebylo úplně v pořádku. Celý případ má prošetřovat nezávislá komise, a to ve spolupráci s hygieniky, kteří mají jednoznačně říci, zda pravidla někdo porušil. ČOV by měl jen vyčkat na verdikt a nikoli vést vyšetřování. Jedná se o neskutečný paradox a absurditu.

Zraněná překážkářka a  bronzová olympijská medailistka z Londýna 2012 Zuzana Hejnová se kolegů zastává a tvrdí, že při třináctihodinovém letu je nemožné, aby člověk měl na sobě neustále nasazený respirátor. Obstojí takový argument, když například pokladní v supermarketech či dělníci v továrnách musejí mít ochranu dýchacích cest po celou dobu směny?

Budu se zase opakovat, ale my zatím skutečně neznáme, jaká byla stanovena pro transport pravidla. Pokud ale vedení rozhodne, že ochrana dýchacích cest bude nasazena po celou dobu letu, tak není o čem diskutovat. Olympionici přece nejsou malé děti, moc dobře ví, že jedou prodat formu na největší sportovní svátek, a tak je nutné ohlídat veškerá rizika. Proto je jedno, zda let trvá jen hodinu, anebo půl dne. A pokud taková restrikce padne, musejí se jí všichni řídit. Pokud tak neučiní, pak si nemohou stěžovat na nepříznivý osud a zmařenou letitou přípravu.

Kterak je  možné, že hokejová reprezentace na mistrovství světa či fotbalový národní tým na EURO neměly jedinou hlášenou nákazu, zatímco například v lednu házenkářský celek kvůli infekci neodletěl na mistrovství světa do Egypta a účast tak musel odříci, když se infikovaný tým kompletně rozpadl?

Osobně se domnívám, že z házenkářské kauzy se právě hokejové i fotbalové vedení poučilo. Házenkáři odjeli tehdy na Vánoce k rodinám, a tak nebyli v jakési bublině jako národní týmy hokejistů a fotbalistů. A pak je také klíčové dodržovat pravidla organizátorů dané akce. Pokud požadují obě dávky vakcinace a k tomu ještě testy, musí se všichni podřídit. Pak dojde k maximálnímu zamezení nákazy, a proto se hokejové i fotbalové akce odehrály bez velkých problémů.

Už jste zmínil, že za téměř půl roku odstartují únorové zimní olympijské hry v Pekingu. Co konkrétně jako předseda Úseku skoku na lyžích Svazu lyžařů České republiky uděláte pro to, abyste ochránil české skokanské reprezentanty, kteří poletí do Číny, a neopakoval se tak tokijský skandál?

Největší zodpovědnost bude pochopitelně ležet na klucích, kteří si právo startu na zimních olympijských hrách v Pekingu vybojují a kvalifikují se na ně. Olympiáda je přece absolutním vrcholem v kariéře jakékoli sportovce, a tak věřím, že sami skokani na lyžích budou maximálně opatrní. K prevenci našich kluků samozřejmě přispějeme tím, že čtrnáct dní před odletem, který je naplánovaný na konec ledna, bude tým v takzvané bublině, abychom zamezili jakémukoli jejich kontaktu s okolním světem. Znovu ale opakuji, že Český olympijský výbor si snad z letu do Tokia vezme ponaučení, bude pro něj jakýmsi mementem do budoucnosti a transport do Pekingu se už bude odehrávat podle jasných pravidel.

Související

Jakub Janda

Pokud by se skokani v Číně vymezili proti porušování lidských práv, kluky podpořím. I za cenu vyloučení, tvrdí Janda

Poslanec za ODS a šéf Úseku skoku na lyžích Svazu lyžařů České republiky Jakub Janda tvrdí, že pokud by se skokanští reprezentanti na olympijských hrách v Pekingu vymezili proti porušování lidských práv ze strany čínského komunistického režimu, závodníky by podpořil. „A to i za cenu, že by byli vyloučeni z olympijských her, neboť by jim s největší pravděpodobností organizátoři odebrali akreditaci. Je na každém sportovci, zda nějaké gesto vyjádří. Osobně si myslím, že politika by se do sportu plést neměla, i když v Číně se jedná o složitý problém. Dochází zde ke genocidě menšin jako jsou Ujgurové,“ říká pro EuroZprávy.cz bývalý vítěz Světového poháru Jakub Janda.
Vlastimil Válek

Poslanci před derby. Slavia je na vlně, tak Skopečka ani nehecuji, říká sparťan Janda. Bez zákeřností, přeje si Válek

Pohodlně se uvelebí ve svých křeslech či na pohovkách a budou napjatě sledovat nedělní 298. derby mezi fotbalovou Slavii a Spartou. Nejslavnější zápas v nejvyšší tuzemské soutěži mezi odvěkými rivaly si nenechají u televizních obrazovek ujít ani opoziční poslanci, které EuroZprávy.cz oslovily. „Slavia je nyní na takové vlně, že už nemá cenu se ani hecovat s kolegou Janem Skopeček,“ říká zákonodárce za ODS Jakub Janda fandící letenskému klubu. Předseda Poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek bude dýchat za Slavii. „Hlavně ať se derby odehraje v duchu fair play, tedy bez zákeřností a červených karet,“ přeje si lékař.

Více souvisejících

Jakub Janda (skokan na lyžích) olympiáda Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) rozhovor

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 3 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Benzin a nafta pokračují ve zdražování. V dubnu může stát litr přes 40 korun

Vývoj cen pohonných hmot v Česku se v březnu obrátil, zlevňování vzalo zasvé. Benzin za posledních sedm dní zdražil o 24 haléřů na 38,64 koruny za litr. Cena nafty stoupla méně, konkrétně o 12 haléřů na 38,53 koruny za litr.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy