Hlavní obsah

Dalimilova rozhledna na Větrově je věrnou kopií dávno neexistující věže z Králického Sněžníku

Málokdo si pamatuje rozhlednu, která stávala na polské straně hranice na Králickém Sněžníku. Byla součástí horské chaty a nesla jméno císaře Viléma I., zesnulého v březnu 1888. Na počest potentáta vzniklo tenkrát mnoho pomníků, Kaiser Wilhelm Turm byl jedním z nich.

Foto: Vratislav Konečný

Dalimilova rozhledna na vrchu Větrov nad Starým Městem pod Sněžníkem.

Článek

Nebyla nijak extra navštěvována, ani chata neměla moc hostí, zvláště po druhé světové válce. Zanikla nejprve chata, poté v roce 1973 jednoho mlhavého říjnového rána odstřelili polští ženisté i zbytky zchátralé věže.

Foto: Vratislav Konečný

Vnitřek Dalimilky.

Po dlouhých letech se navrátila. Na vrchu Větrově nad Starým Městem pod Sněžníkem na jižním okraji Rychlebských hor otevřeli 9. července její věrnou kopii. Stavba je to nádherná, restauračka sice ještě nefunguje, ale občerstvit se lze u stánku na jejím úpatí. K dispozici je řada stolků a lavic.

Rozhledna je součástí areálu Paprsek, stojí na vrchu Větrov, který se tyčí do nadmořské výšky 918 metrů. Dvouplošinová věž měří 33,5 metru, výstup vzhůru je po točitém schodišti. Nahoru vás pustí po zaplacení poplatku turniket.

Foto: Vratislav Konečný

Vyhlídka z rozhledny.

Na vrchol kopce, pokud nejste cyklisté, se dostanete pouze po svých. Parkoviště je pod lanovkou na Paprsek. Od Starého Města nejsou žádné ukazatele, konečná je ve Velkém Vrbně, budete se tedy muset cestou ptát. A ptavců nebylo málo, i bratr Polák si stěžoval, že „šuká věžu widokowu“, ona sice na telefonu je, ale cesta je trochu zmatená. Nakonec jsme se nahoře potkali v dobré náladě.

Foto: Vratislav Konečný

Areál Paprsku.

Splněný sen

Věž je z litého betonu, obložená kamenem, podle starých fotek je replika dokonalá. Postavit ji nechal Dalimil Mika, jehož otci patří Paprsek. Je podle něj i pojmenována. Starou věž nikdy neviděl, Poláci si čáru tvrdě střežili, ale rodiče mu o rozhledně vyprávěli a ukazovali staré fotky. Paráda je, že si mohl splnit sen a postavil repliku, která bude dělat návštěvníkům radost.

Z věže je vidět na blízký masiv Králického Sněžníku, v údolí Staré Město, na obzoru v dáli věž na Pradědu, Šerák, Keprník…

Stavbu realizoval Ateliér A Jiřího Tomečka. Věž stojí na místě bývalých pastvisek, dobře zapadá do rázu krajiny. Pastvin ale neubylo, při cestě od parkoviště jsou ve výbězích spokojené kusy hovězího.

Pokud chcete absolvovat delší pěší výstup, dá se po zelené ze Starého Města.

Foto: Vratislav Konečný

Staré Město pod Sněžníkem.

Hrad Veveří zve na novou prohlídkovou trasu

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám