Hlavní obsah

Obliba ojetých aut u bohatých lidí roste. Má to dobrý důvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč čekat měsíce na jedno auto, když můžete mít podobné hned, a navíc o pořádný kus levněji, říká si řada zájemců o rolls-royce, bentley či mclareny. Obliba mírně ojetých aut u těchto značek roste právě kvůli jejich okamžité dostupnosti.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Bentley Continental GT V8 Mulliner.

Článek

Nejeden fanoušek aut si libuje v konfigurátoru Bentley nebo Porsche a přemýšlí, jak by naspecifikoval své auto, kdyby si ho mohl dovolit. Sestavit si auto pro sebe přesně tak, jak ho chcete mít, je jedna z velkých výhod, když člověk má rád auta a nemá hluboko do kapsy. Trend poslední doby však u těch nejdražších vozů hovoří trochu jinak – prodává se jich stále víc ojetých.

Bohatí zákazníci podle výzkumu firmy Edmunds a zprávy webu Automotive News Europe preferují ojetá auta z jednoho prostého důvodu – jsou dostupná okamžitě, není nutné na ně čekat např. půl roku. Taková je podle webu aktuální čekací doba u Rolls-Royce.

Za volantem nového Rolls-Royce Ghost: Méně je více

Testy

„Bývalo to tak, že třetina aut, která jsme prodali, byla z programu Provenance. Nyní to jsou skoro tři čtvrtiny,“ říká Gerry Spahn, šéf korporátní komunikace u severoamerické divize Rolls-Royce. Provenance je program značky pro ojetá auta – samozřejmě vybrané kousky ve špičkovém stavu.

Značce Bentley vzrostly prodeje nových aut o 34 % mezi roky 2016 a 2021. Prodeje ojetých aut ve stejné době ale vzrostly o 53 %. A zatímco u McLarenu procentuální nárůst v prodejích není velký, nesmírně rostou ceny – již nevyráběný model 765LT je podle Nicka Browna, šéfa severoamerické divize McLarenu, dnes v USA o 40 % dražší, než kolik stál nový. Ovšem, v jeho případě se do ceny silně promítá jistě i to, že ho bylo vyrobeno jen 765 kusů.

Foto: McLaren

McLaren 765LT.

Kromě okamžité dostupnosti tu jsou ještě další výhody, a to pro zákazníka i pro automobilku. Zákazníkova peněženka méně trpí ztrátou hodnoty, alespoň v případě nelimitovaných, sériově vyráběných luxusních vozů.

Pro automobilku je takový člověk potenciálním zákazníkem nových aut. Z McLarenu i Bentley zní, že spousta lidí, kteří si jako své první auto dané značky koupí lehce ojetý – ovšem v obou případech špičkově prověřený – vůz, se po několika měsících či letech vrátí pro zbrusu nové auto.

Anketa

Počkali byste si na superluxusní auto naspecifikované přesně podle sebe, nebo byste raději měli mírně odlišné hned?
Přesně vím, co chci, a nevadí mi čekat
21,9 %
Pokud by čekací doba nebyla moc dlouhá, počkal/a bych
8,2 %
Záleželo by na odlišnosti od mých požadavků
7,5 %
Můžu mít auto hned a ještě ušetřit? Beru
57,5 %
Chci ho hned, žiju přítomností
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2603 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám