V Hrone došlo k masívnemu úhynu rýb, z bioplynky uniklo hnojivo
26.7.2021 16:15

V Hrone došlo k masívnemu úhynu rýb, z bioplynky uniklo hnojivo

Uložiť článok
Rybári hovoria, že úhyn sa dotkol všetkých druhov rýb. Spôsobil ho odpad, ktorý do vody unikol z bioplynky.

HRON: Hromadný úhyn rýb v rieke Hron a mimoriadne zhoršenie vôd vyšetrujú polícia a inšpekcia životného prostredia. Vyšetrovateľka už v prípade začala trestné stíhanie pre porušovanie ochrany vôd a ovzdušia.

Podľa banskobystrickej krajskej policajnej hovorkyne Márie Faltániovej mala vodu znečistiť látka, ktorá unikla z pretrhnutej gumenej nádrže bioplynovej stanice v Budči. „Uniklo približne 500 metrov kubických digestátu, teda odpadu vznikajúceho pri výrobe bioplynu," priblížila. Do rieky sa mal dostať cez Biensky potok.

Vzorky vody aj uhynutých rýb už smerovali na expertízne skúmanie.

Konateľ firmy: Vak s hnojivom poškodil strom

Spoločnosť Bioplyn Budča udalosť potvrdila, k poškodeniu vaku, v ktorom skladuje digestát - organické hnojivo, došlo podľa stanoviska firmy v pondelok (26.7.) nadránom.

„Poškodenie vaku spôsobil pád stromu počas silnej búrky," vyjadril sa konateľ spoločnosti Vasilii Repela.

Hneď, ako únik znečisťujúcej látky zistili, podnikli kroky, aby ďalším škodám zamedzili. Negatívne následky udalosti ho mrzia, podľa jeho slov ich však spôsobila živelná pohroma, ktorú nevedeli ovplyvniť.

(Článok pokračuje pod obrázkom.)

9fotiek v galérii Ichtyológ Richard Štencl ukazuje uhynutú hlavátku podunajskú, druh európskeho významu. Zdroj: Aktuality.sk/Iva Zigová

Zarybnenie môže trvať desaťročie

Po toku Hrona rybári od dopoludnia zbierajú telá rýb. Na udalosť ráno upozornil jeden z nich, ktorý práve lovil v Trnavej Hore - Jalnej. Hovoril, že v rieke tečie čierna zapáchajúca voda a ryby sa správajú zvláštne, vyskakujú na breh.

„Keď sme na miesto prišli, voda smrdela ako močovka a bola kalná. Bezmocne sme sa pozerali, ako uhynuté ryby plávajú dole po Hrone a ďalšie hynuli," opísal Dušan Reichmann z miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Žiari nad Hronom.

S členmi rybárskeho zväzu okamžite zorganizoval zber rýb po toku, zišlo sa ich viac ako štyridsať.

„Je to masívny úhyn. Škody zatiaľ finančne vyjadriť nevieme, počítame to, no budú vysoké. Momentálne máme vyzbieranú približne tonu a pol rýb, podotýkam však, že z veľmi krátkeho úseku Hrona," zhodnotil podvečer pre Aktuality.sk priamo pri Hrone v Žiari nad Hronom Reichmann.

Žiarski rybári momentálne nedokážu odhadnúť, aká časť populácie uhynula, voda bola kalná. Vidia to však skôr pesimisticky, opätovné zarybnenie môže trvať desaťročie.

„V úseku okolo Jalnej nám uhynuli generačné ryby - mrena, jalec, ktoré do takých veľkostí rastú pätnásť - dvadsať rokov. Keď nasadíme mladé ryby, bude trvať štyri - päť rokov, kým sa začnú rozmnožovať," okomentoval situáciu hospodár miestnej rybárskej organizácie a zároveň ichtyológ Richard Štencl.

Odborník pripomenul, že v tomto prípade hovoria o zóne podhorskej rieky, kde žijú ryby náročné na obsah kyslíka vo vode. „Kalná a stojatá voda im nevyhovuje. Keď množstvo kyslíka náhle kleslo na nízku úroveň, nemali šancu prežiť."

(Článok pokračuje pod obrázkom.)

9fotiek v galérii Rybári hovoria o obrovských škodách. Zdroj: MO SRZ Žiar nad Hronom

Aj druhy európskeho významu

Medzi uhynutými rybami našli aj chránené druhy európskeho významu. Spoločenská hodnota každej z nich je rádovo stovky eur.

„Pár kilometrov odtiaľto, od Lovče začína územie európskeho významu Stredný tok Hrona, významné práve pre výskyt chránených druhov hlavátka podunajská, mrena karpatská, či hrúz bieloplutvý. Bohužiaľ, medzi uhynutými kusmi sme našli aj tieto druhy," povedal hydrobiológ Juraj Hajdú zo Štátnej ochrany prírody SR.

Následkom znečistenia môže byť podľa neho aj negatívne ovplyvnenie populácie týchto druhov. „Slovensko ako člen Európskej únie by malo zabezpečiť ich priaznivý stav aj v tomto úseku Hrona, takže dnešok môže skomplikovať aj záväzky voči Únii a môže dôjsť aj k sankciám voči štátu," poznamenal.

Do Hrona vypustili vodu z Môťovej

Ľútosť nad udalosťou vyjadrilo aj ministerstvo životného prostredia. Organizácie rezortu - Slovenský vodohospodársky podnik a Slovenská inšpekcia životného prostredia riešia situáciu v spolupráci s políciou i konateľom bioplynovej stanice.

Inšpekcia vyzvala spoločnosť, ktorá bioplynku prevádzkuje, aby na mieste vykonala nápravné opatrenia spojené so zabezpečením poškodenej nádrže, odčerpaním kalu a prehradením odvodňovacieho kanála.

„Do Hrona sa zároveň z vodnej nádrže Môťová vypustilo nárazovo väčšie množstvo vody, aby sa znečistená voda v dotknutom úseku čo najviac nariedila a tým zlepšila jej kvalita," informoval envirorezort.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.