Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

O změně jsem nevěděl, stěžoval si po pádu Van der Poel. Parťák ho ale dopředu varoval

Stačilo deset minut a jeho zlatý olympijský sen se rozplynul. Hlavní favorit závodu v cross country horských kol Mathieu van der Poel měl hned v úvodu hrozivě vypadající pád, kvůli kterému musel i vzdát. Hvězdný Nizozemec za důvod nehody uvedl změnu na trati, o níž nevěděl. Jeho reprezentační kolega však přiznal, že ho na oddělanou lávku upozorňoval.

Pád Mathieu van der Poela
zdroj: REUTERS autor: Jonne Roriz

Organizátoři připravili nejlepším světovým bikerům atraktivní, ale zároveň technicky náročnou trať. A jak se zdá, Van der Poela trochu dohnal jeho pozdější přílet do Japonska až tři dny před závodem. Byl jedním z posledních bikerů, kteří do dějiště Her dorazili. Na sekci s velkými kameny, kde k jeho těžkému pádu došlo, byla ještě při víkendovém tréninku dřevěná nájezdová lávka.

V boji o medaile už ale chyběla a vítěz jedné z etap letošní Tour de France zaváhal hned při prvním průjezdu kritickým místem. "Nebyl jsem si vědom toho, že by tam ta lávka být neměla. Vůbec jsem o tom nevěděl. Při průzkumu trati tam byla. A co jsem slyšel, tak byla odstraněna jen tehdy na ten testovací závod," napsal Van der Poel na Twitter.

Jenže jak vyšlo najevo, nizozemský kouč Gerben de Knegt i týmový parťák Vader, jenž skončil desátý, měli informace zcela jasné. A neměli vysvětlení, proč Van der Poel zprávy o odstranění lávky nepřijal jako fakt. "Mathieu avizoval, že si myslel, že tam lávka bude. Ale mluvili jsme o tom mnohokrát, takže to by snad neměl být důvod toho pádu," podotkl De Knegt.

"Je možná těžké to říci nahlas, ale ještě během oběda jsme o tom mluvili," uvedl Vader pro nizozemskou stanici NOS. "Mathieu řekl: 'Sakra, všichni to tam skáčou.' A já se ho zeptal, zda on to skákat nebude. Na to mi odpověděl: 'Ne, budu to sjíždět přes to prkno'. Na to jsem mu odvětil, že se lávka už v roce 2019 při té testovací akci pro závod odstraňovala," přiblížil Vader.

Van der Poel zároveň potvrdil, že kvůli bolestem v oblasti kyčle zamířil do nemocnice na kontrolní rentgenové vyšetření.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články