Třiadvacet členských zemí EU se opozdilo se zapracováním důležitých unijních pravidel o autorských právech do svých národních zákonů. Evropská komise je pod hrozbou soudem vyzvala, aby toto zpoždění vysvětlily. Mezi uvedené země patří i Česká republika.

Cílem směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu, která byla přijata před dvěma lety, je zajistit rovné podmínky mezi kreativním odvětvím EU, jehož hodnota se pohybuje v řádu bilionů eur, a internetovými platformami jako Google a Facebook, uvedla agentura Reuters.

Lhůta pro přijetí pravidel vypršela 7. června. Komise skupině zemí zaslala dopisy s oficiální výzvou, což je první krok v řízení o nesplnění povinnosti, a vyzvala je, aby podaly vysvětlení. Kromě ČR jsou to Francie, Španělsko, Itálie, Rakousko, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Kypr, Dánsko, Estonsko, Řecko, Finsko, Irsko, Litva, Lucembursko, Lotyšsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Švédsko, Slovinsko a Slovensko.

Země teď mají dva měsíce na odpověď. Pokud ji nedodají, obdrží varování označované jako odůvodněné stanovisko. Dalším krokem je postoupení věci evropskému soudu v Lucembursku.

Komise rovněž tyto země, s výjimkou Dánska a Švédska, požádala, aby vysvětlily, proč nedodržely lhůtu, do které měly do svých vnitrostátních právních předpisů zapracovat směrnici o televizních a rozhlasových programech na internetu. Tato lhůta vypršela rovněž 7. června.