Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko

Podle ministra Plagy může jít v září na PCR testování žáků 27 milionů korun, schválila to vláda

Testování na covid ve školách. foto: Michal Turek, MAFRA

Na testování žáků na covid-19 přesnější PCR metodou může jít v září zhruba 27 milionů korun z Fondu solidarity EU. Návrh ministerstva školství (MŠMT) schválila vláda, uvedl na Twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). Peníze by měly ve dvou termínech v září stačit na zhruba 135 000 testů. Školy, které PCR testy upřednostní před antigenními testy zajištěnými státem, dostanou za každý test 200 korun. Stejná částka za jeden PCR test platila do konce uplynulého školního roku.
  17:22

Garance do dvou dnů už neplatí. Laboratoře nestíhají dělat PCR testy, možné jsou expresní příplatky

„Vláda schválila návrh MŠMT na proplacení PCR testů školám i v září, a to v celkové hodnotě bezmála 27 milionů korun. Zdrojem financování bude tentokrát Fond solidarity EU. Společně s jarními testy tak bude ve školách finančně podpořeno provedení půl milionu PCR testů,“ uvedl Plaga. V květnu a červnu se podle podkladů ministerstva školství udělalo ve školách asi 365.000 PCR testů přibližně za 73 milionů korun. K dispozici úřad měl 100 milionů korun. Částka schválená na zářijové PCR testování odpovídá sumě, která zbyla.

Vláda již dříve schválila, že se děti v prvních dnech po zahájení školního roku preventivně třikrát otestují antigenními testy, které zajistí stát. Pokud se škola rozhodne nahradit je PCR testy, bude si testování muset zajistit sama. Do 6. srpna by podle návrhu ministerstva školství měla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) určit podmínky, podle kterých se budou moct peníze na PCR testy čerpat. Školy by se pak měly kritéria dovědět do 13. srpna od ministerstva školství.

V základních a středních školách bylo v uplynulém školním roce asi 1,4 milionu žáků. Antigenní testování se má konat 1. nebo 2. září a dále 6. a 9. září. Pomocí PCR metody se žáci ve školách budou moct testovat jen dvakrát, a to 1. či 2. září a 8. nebo 9. září. „V jednom testovacím termínu by tak mohlo být podpořeno až 67.469 RT-PCR testů, což je o několik tisíc více než v jednotlivých termínech testování v měsíci květnu a červnu,“ uvedlo ministerstvo školství v podkladech k návrhu.

Lidé mohou žádat o vrácení peněz za PCR test. Laboratoře podle Vojtěcha porušily mimořádné opatření

Zakázku na zářijové antigenní testování ve školách vyhrála minulý týden firma Batist Medical. Dodá 4,2 milionu testů od čínské společnosti Genrui Biotech za 80 milionů korun. Cena jednoho testu bude činit 18,87 koruny bez DPH. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí ministerstva školství Anety Lednové by peníze měly jít rovněž z Fondu solidarity EU. Vybrané testy se používají k testování z přední části nosu. Pro případ dodatečného testování může pak firma dodat ještě dalších 1,2 milionu testů.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) se ve školách do konce minulého školního roku provedlo přibližně 1,6 milionu testů zaměstnanců a 9,9 milionu testů žáků. Nákaza se do 22. června potvrdila u 641 pracovníků škol a 4237 dětí. Celkově se za sledované období potvrdil covid-19 v ČR u 11.255 dětí ve věku pěti až 15 let, z toho pozitivní testy ze škol tvořily 38 procent.

Autor: