Na New York shlíží další česká tvář: zpěvačka Lenny. Stala se další členkou playlistu EQUAL švédského streamovacího giganta Spotify. Po Ewě Farné a v Londýně působící zpěvačce Aiko jde za krátkou dobu už o třetí Češku na reklamní ploše, jejíž pronájem vyjde asi na tři miliony dolarů za měsíc a denně kolem ní projde až půl milionu lidí.

Playlist EQUAL, který chce dát větší prostor hudebnicím a podpořit tak rovnost pohlaví v hudebním průmyslu, spustilo Spotify u příležitosti Mezinárodního dne žen a přidává do něj další a další tváře.

Nápad zařadit Lenny mezi významné hudebnice přišel přímo ze strany Spotify. „Jako vydavatelství se Spotify spolupracujeme a Lenny si s její novou písní vybrali oni. Řekli nám, že by o ni měli zájem a jestli bychom souhlasili. A my samozřejmě souhlasili,“ popisuje Tereza Burdová z vydavatelství Universal, které Lenny zastupuje.

V rámci programu EQUAL připravilo Spotify speciální playlisty s výběrem nejlepších skladeb od ženských umělkyň. Mimo jiné vytvořilo i adresář s umělkyněmi napříč průmyslem, který umožní tvůrcům navázat spolupráci s ženami.

Ty jsou podle statistik v hudebním průmyslu stále nedostatečně zastoupené. „Je jen na nás, abychom průmysl posunuli,“ komentovala spuštění globální kampaně Marian Dicus, viceprezidentka Spotify.

Vydání Forbesu Zázrak

Jestli se v rámci kampaně objeví i další Češky se podle Burdové nedá říct. Kampaň je totiž relativně nová a neustále se vyvíjí.

Nefunguje přitom jako potenciální seznam – Spotify se zaměřuje na nové skladby a do playlistu zařadí ty, které společnosti přijdou zajímavé.

V minulosti se na billboardech na Times Square objevily i české modelky Eva Herzigová a Karolína Kurková a nedávno se v rámci reklamní kampaně pro sportovní značky Fila přidala i tenistka Karolína Plíšková.