Hlavní obsah

A tancovat se smí. Vláda schválila další rozvolnění

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Od 1. srpna dojde v Česku k dalšímu rozvolnění covidových opatření. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) již bude bezinfekčním lidem umožněno tancovat na diskotékách. Vláda také navýšila povolené počty lidí na nejrůznějších akcích.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch k rozvolněníVideo: ČTK

 
Článek

„Vzhledem k tomu, že epidemická situace je stagnující, tak jsme se rozhodli od prvního srpna přijmout další rozvolňovací balíček. Umožníme tanec osobám, které jsou naočkované, prodělaly covid v uplynulých 180 dnech nebo doloží test, který není starší 24 hodin. Ty budou moci legálně tančit v provozech, kterých se to týká,” sdělil po jednání vlády ministr zdravotnictví Vojtěch.

Svrčinová je oficiálně hlavní hygieničkou

Domácí

Od začátku srpna kabinet také umožnil provozovatelům bazénů a koupališť využít plnou kapacitu, nikoliv pouze 75 procent jako doposud.

Na hradech a zámcích (ve skupinách do dvaceti osob), se nebudou muset tito lidé nově prokazovat dokumentem o bezinfekčnosti – očkovacím certifikátem či potvrzením o prodělání covidu-19 v uplynulých 180 dnech.

Vláda taktéž rozhodla o navýšení počtů diváků na nejrůznějších sportovních a kulturních akcích. Počty se změní z 5000 na 7000 venku a z 2000 na 3000 uvnitř.

„To, co je podstatné, nově měníme počet diváků ve vnitřních prostorech na 100 procent kapacity. Maximálně však 3000 osob,” oznámil Vojtěch s tím, že pokud jde o akci nad tři tisíce lidí, tak omezení žádná nejsou, pokud jde o naočkované lidi nebo návštěvníky v ochranné lhůtě 180 dní po prodělání covidu.

Zodpovědnost přenesena na lidi

Stejně tak se navýšily počty na akcí pro děti. Nově může být přítomno tisíc účastníků místo dosavadních 500. Početní omezení zmizí úplně u sportovců při sportovní přípravě, nebudou muset dodržovat ani rozestup dva metry, nýbrž pouze 1,5 metru.

Policie zveřejnila video z velké noční kontroly klubů. Někde se dokonce i tančilo

Koronavirus

Vláda se zároveň rozhodla sejmout odpovědnost za bezinfekčnost lidí z provozovatelů služeb. „Poskytovatel služeb nekontroluje příznaky onemocnění, ale je to odpovědnost občana. Ten by v případě obtíží neměl využít daných služeb. Stále ale platí, že kontroly budou probíhat,” upřesnil Vojtěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám