Šplh na laně a další olympijské sporty, o kterých jste neměli ani potuchu

Kde se vzal šplh na laně bez přírazu, který nám odmala podsouvali učitelé tělocviku? Dá se závodit na motorovém člunu nebo v přetahování lanem? A jaké další podivné sporty patřily mezi právoplatné olympijské disciplíny? Nenechte si ujít další díl Top olympijských příběhů.

Jméno Bedřicha Šupčíka patří na seznam československých sportovců, kteří naši zemi reprezentovali na osmých letních olympijských hrách v Paříži v roce 1924. Tehdy šestadvacetiletý gymnasta zde vybojoval zlato v dnes již neexistující disciplíně, šplhu na osmimetrovém laně bez přírazu. Šupčík zvítězil v čase 7,2 vteřiny a získal tak naši historicky první zlatou olympijskou medaili. Šplh byl jako disciplína zařazen do olympijského klání poprvé v roce 1896 v Athénách a naposledy v ní mohli sportovci poměřit své síly roku 1932 v Los Angeles. 

Já tě přetáhnu!

Možná že tahle disciplína patří mezi nejoblíbenější hry dětí na letních táborech. To, že byla oficiální olympijskou disciplínou, by si nejspíš pomyslel jen málokdo. 

Tento sport se údajně praktikoval již ve starověkém Egyptě, Řecku, Indii a Číně, kde je spojen s legendou o tom, že se Slunce a Měsíc spolu přetahují o světlo a tmu.

O nárůst popularity tohoto sportu se zřejmě zasloužila francouzská a anglická šlechta v 16. a 17. století. Přetahování lanem je též tradiční součástí tzv. Skotských her. Za oficiálně uznanou olympijskou disciplínu platila přetahovaná mezi léty 1900–1920. 

Na další zajímavé olympijské sporty se koukněte ve videu.