Lipovská jde do voleb i s „nácky“ z DSSS. V Radě ČT nebude pracovat, o peníze koncesionářů ale nechce přijít

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Hana Lipovská se bude v podzimních sněmovních volbách ucházet o hlasy voličů na kandidátce Volného bloku, který jde do voleb mj. s neonacistickou DSSS Tomáše Vandase. A je to vlastně dobrá zpráva. Politický terén se nám tím před volbami opět o něco zpřehledňuje, každý volič tak bude mít jasněji v tom, kde každý, kdo chce jeho hlas, stojí a koho má po svém boku. A musí se nechat, že Lubomír Volný, Hana Lipovská, Tomáš Vandas, Ilona Csáková, Jana Volfová a Jana Bobošíková tvoří pěknou sestavu.

Vlastně je to logické vyústění snah Hany Lipovské v Radě ČT, kam se dostala loni na jaře za výrazného přispění Okamurovy SPD, pražského arcibiskupa Dominika Duky a Hradu. Bez hlasů zástupců hnutí ANO by to ovšem neklaplo. A svůj podíl na jejím zvolení měli skoro jistě také komunisté a možná ještě někdo z pravice. Kde jinde by také měli mít zdejší katolíci své spojence. Lipovská se ale dnešním krokem vypravila ještě o něco víc doprava, kandidovat v alianci s radikální ultranacionalistickou a neonacistickou stranou, to už vyžaduje obzvlášť vytříbený politický talent. A také pomatenou mysl.

Totéž lze říct na adresu jejího paktování s poslancem Lubomírem Volným, o kterém ve sněmovně až do koronavirové pandemie nikdo nic nevěděl. Jenomže pak se začaly blížit volby a jemu došlo, že by mohl covid -19 použít jako svůj nosič pro zviditelnění své marné a zbytečné politické existence. A tak začal přímo ve sněmovně a na sociálních sítích šířit ty úplně nejnesmyslnější dezinformace o pandemii, a ještě navíc si u toho připadal jako hrdina, který jde proti hlavnímu proudu, div že ze sebe nezačal dělat novodobého disidenta. Což si o sobě možná také myslí.

Tím by mohl tento komentář skončit, za víc než suché konstatování iniciativa Lipovské nestojí. Různých obskurních uskupení je na české politické scéně až dost. Ostatně její kolegyně Jana Bobošíková o tom ví své, sama jedno takové vedla. Naposledy ve sněmovních volbách kandidovala za uskupení Hlavu vzhůru, bylo to v roce 2013, dokonce jí tehdy podpořil také Václav Klaus. Její strana – v zákulisí české politiky se jí přezdívalo „Ruce vzhůru“ – obdržela 0,42 procent hlasů.

Václav Klaus v kampani Jany Bobošíkové
Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Jak si Lipovská zkomplikovala působení v Radě ČT?
  • A jak číst její vyjádření, že Rada ČT je zablokovaná?
sinfin.digital