Rychlá auta, drahá auta, burácející auta, ale i nastupující elektromobily. Vedle toho obří automobilový byznys nebo design, který se líbí (a někdy taky ne). A hlavně novinky, ve kterých budeme dřív nebo později jezdit.

Forbes HotWheels je pravidelný souhrn, díky kterému budete mít jasno o tom nejzajímavějším, co se ve světě benzinu, nafty i elektřiny událo. Startujeme!

Audi chce dobýt Dakar elektromobilem

Elektřina už se tlačí i na slavnou dakarskou rallye. Proti autům na benzin se do boje vydává automobilka Audi, která pro lednový start nejtěžšího motoristického závodu připravuje čistokrevný off-road Audi RS Q e-tron.

Protože ale během etap dlouhých až 800 kilometrů nebude možnost baterie dobíjet, auto je kromě 370 kilogramů těžké baterie a dvou elektromotorů umístěných na každé z náprav vybavené ještě spalovacím dvoulitrem použitým v závodech DTM a nádrží na 195 litrů benzinu. 

Road to Dakar – Test Audi Sport

Právě spalovací motor má být energetickou záchranou. Energie získaná jeho provozem totiž bude dobíjet baterii pro elektromotory. „To, o co se snažíme, se ještě nikdy nepodařilo. Je to nejvyšší výzva pro elektrický pohon,“ uvedl Julius Seebach, který je u Audi zodpovědný za oblast motorsportu.

Historicky nejlepší pololetí pro Lamborghini

Jsou automobilky, které covid-19 nebo nedostatek čipů zas až tolik nepálí. Jednou z nich je italské Lamborghini. Automobilka ze Sant’Agata Bolognese za prvních šest měsíců letošního roku zákazníkům předala 4852 aut, což představuje nejúspěšnější pololetí v historii značky. 

Největší zájem byl o SUV Urus, které u nás za méně než pět milionů nekoupíte. Po celém světě se ho prodalo 2796 kusů, takže víc než polovina celkové produkce automobilky. Na druhém místě s 1532 prodanými kusy skončil Huracán a za ním Aventador, jenž nově parkuje u 524 nových majitelů. Nejvíc aut z Itálie zamířilo do USA (1502 aut), Číny (602) a Německa (391).

Vůbec špatný výhled přitom Lamborghini nemá ani do budoucna. Automobilka, která se aktivně připravuje na příchod elektromobilní éry, totiž hlásí beznadějně vyprodáno na dalších devět měsíců.

Konec supersportovního Bugatti Divo

Vzniklo jich jen 40 a všechny byly prodané vybraným zákazníkům ještě před tím, než je automobilka ukázala světu na Concours d’Elegance v Pebble Beach. Řeč je o limitované sérii supersportu Bugatti Divo. To bylo v roce 2018. Po třech letech francouzská značka hlásí, že poslední vyrobené auto předala zákazníkovi.

Čtyřicáté Divo vyjelo do světa v modré barvě Bugatti EB 110 LM připomínající poslední oficiální tovární závodní vůz Bugatti, který se zúčastnil závodů v Le Mans. Čtyřicet prodaných aut znamená, že Bugatti bude při prodejní ceně pět milionů eur bez daně za jedno auto inkasovat dohromady 200 milionů eur, tedy víc než pět miliard korun.

Mercedes dá bilion korun do elektromobility

Mercedes-Benz aktualizoval plány na budoucí život bez spalovacích motorů. Výsledek? Od příštího roku bude mít německá automobilka elektromobily ve všech segmentech a od roku 2025 mají být všechna nově uváděná auta pouze elektrická.

„Přechod na elektromobily nabírá na rychlosti, a to zejména v luxusním segmentu, kam Mercedes-Benz patří. Bod zlomu se blíží,“ řekl Ola Källenius, šéf společnosti Daimler AG, pod niž spadá značka Mercedes-Benz. I proto koncern počítá s tím, že do roku 2030 investuje do vývoje vozů s elektrickým pohonem přes 40 miliard eur, což je víc než jeden bilion korun.

Källeniusovo prohlášení ale neznamená, že už od 2025 už nebude možné koupit benzinový nebo naftový vůz s třícípou hvězdou na kapotě. Konečný a definitivní termín pro auta s pohonem na fosilní paliva totiž stále ještě nezazněl.

Rolls-Royce mezi zavazadly. Jedině ty od Rolls-Royce

Britská luxusní automobilka si zakládá na tom, že své zákazníky jednoduše řečeno hýčká. A nemusí se to týkat jen aut. Nově jim tak nabízí pětidílnou ručně vyráběnou sadu zavazadel vyrobených z jemné kůže, která se podle automobilky hodí „pro neformální cestování a spontánní dobrodružství“.

„Stejně jako samotné automobily, i tyto nové nádherné kousky představují to nejlepší z designu, materiálů a řemeslného zpracování značky Rolls-Royce,“ říká Torsten Müller-Ötvös, ředitel společnosti Rolls-Royce Motor Cars.

Zpracování nové sady zavazadel je samozřejmě inspirované legendárními vozy. V tomto případě modelem Cullinan Black Badge. Luxusní značce odpovídá i výjimečná cena, která v případě celé sady šplhá k 800 tisícům korunám.

Koenigsegg s 1600 koňmi jde do výroby

Je tu hypersporotvní auto s ambicí urvat světový rychlostní rekord. Jmenuje se Jesko a má název po otci zakladatele automobilky Christiana von Koenigsegga. Zatím je na světě jediný předprodukční kus, ale budou přibývat další. Konkrétně jich má v rámci omezené série vzniknout sto dvacet pět, přičemž základní cena je necelých 70 milionů korun.

Ani to ale neodradilo movité motoristy, kteří všechna auta vykoupili na ženevském autosalonu už v roce 2019, kde švédská automobilka auto vůbec poprvé představila.

Za své peníze dostanou sběratelský vůz s pětilitrovým osmiválcem, který při použití speciálního paliva Ethanol E85 nabídne výkon 1600 koní. Při natankování běžného benzinu pak elektronika výkon omezí na 1280 koní. První auta se do jejich garáží dostanou příští rok na jaře.

Ty nejlepší škodovky pro policii

Čeští policisté si polepšili. Automobilka Škoda Auto jim začala dodávat největší vozy, které momentálně nabízí: Škodu Kodiaq a Škodu Superb kombi. V případě Kodiaqů půjde celkem o 500 kusů s pohonem všech kol a automatickým řazením. S jejich nasazením se počítá po celé republice.

Oproti tomu kombíky Škody Superb budeme potkávat hlavně na dálnicích. Dopravní policie už neoznačené superby v krátké verzi používá, ale stovky tisíc najetých kilometrů, které mají za sebou, už vyžadují jejich výměnu za nové. Tentokrát policejní řidiči do rukou dostanou verzi kombi s dvoulitrovým motorem s výkonem 280 koní a maximální rychlostí 250 kilometrů za hodinu.

Novinkou je fakt, že na rozdíl od civilní podoby se superby zabarví do aktuálního policejního designu. Kromě běžné policejní techniky, jako jsou majáky nebo radiostanice, jejich výbava zahrnuje i kamery na čtení registračních značek vpředu i vzadu jedoucích aut. Policisté tak díky tomu okamžitě zjistí, jestli má řidič uhrazený dálniční poplatek.

Elektrická Kia slibuje dojezd 528 kilometrů

Elektromobily nejsou jen doménou Audi, Tesly, Volkswagenu nebo Mercedesu. Do nového segmentu pořádně šlapou i korejské automobilky. Konkrétně Kia si hodně slibuje od novinky, pro niž používá označení EV6 a kterou v nejslabší verzi s výkonem 125 kW a s akumulátorem o kapacitě 58 kWh prodává za 1,2 milionu korun.

Zaujmout kromě jiného hodlá i dlouhým dojezdem. Právě u EV6 vybaveným větším akumulátorem s kapacitou 77,4 kWh totiž slibuje tabulkový dojezd na jedno nabití až 528 kilometrů. To je pro lepší představu vzdálenost mezi Ostravou a Chebem. S dojezdem přes 500 kilometrů se přitom dostává i s další verzí s pohonem všech kol.