Hlavní obsah

Brazilská káva je nejdražší za sedm let

Cena kávy arabica na trhu stoupla na nejvyšší hodnotu za více než šest a půl roku. Důvodem je počasí v Brazílii. Úrodu v zemi, která je největším producentem kávy na světě, ohrožují mrazy. Od konce června ceny termínových kontraktů na kávu arabica stouply o zhruba 35 procent, což zvyšuje pravděpodobnost, že velké značky budou muset v příštích týdnech zvýšit ceny, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Produkce kávy byla v prvním pololetí nejnižší za dvacet let kvůli katastrofickému suchu, které bylo nejničivější za posledních 100 let. Teď dostalo toto odvětví další ránu v podobě mrazů.

Kávovníky jsou mimořádně citlivé na mráz. Ten může vážné poškodit úrodu, a dokonce i zničit samotné kávovníky.

Předběžné odhady brazilské vládní agentury pro zásobování potravinami Conam z víkendu ukazují, že mrazy minulý týden postihly 150 000 až 200 000 hektarů. To je asi 11 procent celkové plochy, na které se v zemi pěstuje káva arabica.

Pravidelné pití kávy snižuje riziko onemocnění jater

Styl

„Je to poprvé od roku 1994, kdy země zažila takové povětrnostní podmínky," uvedl ve zprávě o stavu trhu obchodník s kávou I Smith.

Ceny termínových kontraktů na kávu arabica na burze ICE dnes prudce vzrostly. Cena zářijového kontraktu stoupla až o 13 procent na 2,1520 USD (47 Kč) za libru (0,45 kg), nejvýše od října 2014.

„Rozsah škod je stále nejasný, nicméně odhady jsou nyní mezi 5,5 milionu a devíti miliony žoky (60 kg), proti dvěma až třem milionům minulý týden," uvedl makléř firmy Britannia Global Markets Charles Sargeant. Upozornil, že předpověď pro nadcházejí týdny počítá s pokračujícím chladným počasím.

Další mrazy tento týden

Meteorologická společnost Rural Clima uvedla, že tento týden se nad Brazílii přesune další masa polárního vzduchu, která prudce sníží teploty. V některých hlavních pěstitelských oblastech kávy, cukrové třtiny a citrusů hrozí další mrazy.

Cena kávy roste

Ekonomika

Káva typu arabica tvoří zhruba čtvrtinu celkové produkce kávy. Je to káva vyšší kvality s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách. Upřednostňují ji pražírny jako Starbucks. Pro výrobu instantní kávy a pro domácí směsi se používá káva robusta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám