Hollywoodská star Danny Glover vůbec neměl být hercem! Jak se dostal před kameru?

USA

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. července 2021 21:35

Amerického herce Dannyho Glovera, který se narodil 22. července 1946, proslavila především role policisty Rogera Murtaugha ze série Smrtonosných zbraní, kde hrál po boku Mela Gibsona.

Hollywoodská hvězda má za sebou také spolupráci s režiséry jako Steven Spielberg, Lars von Trier nebo Wes Anderson. Filmovou kariéru však Glover, který je i politickým aktivistou, původně neplánoval a k herectví se dostal až těsně před třicítkou.

Rodák ze San Franciska se při studiu sice pohyboval v prostředí školního divadla, ale původně měl být ekonomem a začínal jako úředník na radnici rodného města. Všechno se pak nakonec seběhlo trochu jinak. Před kamerou debutoval ve snímku Clinta Eastwooda Útěk z Alcatrazu v roce 1979. Do povědomí veřejnosti se poté dostal rolemi v oscarovém dramatu Místa v srdci (1984) nebo westernu Lawrence Kasdana Silverado (1985). Mimořádný talent pro herectví potvrdil v roli bohatého farmáře tyranizující manželku ve Spielbergově filmu Purpurová barva (1985).

K nejslavnějším rolím Glovera ale patří postava Rogera Murtaugha ve čtyřech dílech akčního hitu Smrtonosná zbraň natočených v letech 1987 až 1998. V témže období se věnoval i práci pro televizi, která mu během kariéry vynesla čtyři nominace na cenu Emmy, mimo jiné za ztvárnění titulní postavy v dramatu Mandela. Zahrál si i soupeře vesmírného Predátora či suchopárného partnera Anjelicy Hustonové v Takové zvláštní rodince. V posledních dvou desetiletích se věnuje rovněž filmové produkci a režii.

V roce 2008 byl jedním z hostů Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a převzal zde Cenu prezidenta MFF, která je udělovaná osobnostem, jež v oblasti hereckého umění, filmové režie či producentské činnosti zásadním způsobem přispívají k rozvoji filmové tvorby.

Glover se také výrazně angažuje v hnutí za občanská práva či v boji proti AIDS. Aktivismus zdědil po rodičích, zaměstnancích pošty, kteří byli členy Národního sdružení pro povznesení barevného obyvatelstva. Glover se zařadil například mezi řadu hollywoodských umělců, kteří se stavěli proti americké politice v Afghánistánu a Iráku. V roce 2004 byl dokonce zatčen před súdánským velvyslanectvím v USA, když protestoval proti krizi v Dárfúru. Od roku 1998 je velvyslancem dobré vůle OSN.

Témata: Danny Glover Hollywood