Podpoříme českou kvalitu i venkovské obchody. Plní důležité funkce, říká ministr Havlíček

Karel Havlíček

S ministrem Karlem Havlíčkem o programu Česká kvalita

Ministerstvo průmyslu a obchodu zaštiťuje mnoho programů na podporu českých podnikatelů. Patří mezi ně zejména Česká kvalita, v jejímž rámci lze získat některou ze 23 značek garantujících, že daný výrobek nebo služba splňuje náročné standardy. O další podporu mohou nově usilovat také drobní venkovští podnikatelé. „Pro malé vesnické obchůdky máme připraveno až sto tisíc korun ročně,“ říká ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Program Česká kvalita je součástí vládní podpory prodeje kvalitních výrobků a služeb už od roku 2002. Zahrnuje 23 značek z nejrůznějších oborů, o které mohou podnikatelé usilovat. Hlavním cílem programu je vytvořit jednotný systém, který umožní zviditelnit důvěryhodné a nezávislé značky kvality, založené na objektivním ověřování jakosti výrobků a služeb nezávislou třetí stranou.

„Když jsem přišel na resort průmyslu a obchodu, dal jsem si za cíl tento program trochu změnit. Do té doby mi přišel příliš technický, a proto se do něho v posledních měsících snažíme vložit emoce a punc příběhů spojených s rodinným podnikáním, lokalitou nebo regionem,“ řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček. Snaží se zúročit své zkušenosti z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, které dříve předsedal.

Značky z různých oborů

Spotřebitelé podle něho už vnímají, že většina zboží na trhu je kvalitní, a proto prý chtějí něco navíc. „Značku může získat výrobek nebo služba z kteréhokoli oboru, ale vedle splnění standardů by tam měl být i faktor, který to propojuje s nějakým příběhem,“ dodal ministr. Certifikát kvality může získat jakkoli velká firma, program tedy není cílen jen na malé nebo střední podniky.

Podle Karla Havlíčka není problém, že program Česká kvalita zahrnuje přes 20 značek. „Jednodušší by možná byla jedna národní značka kvality. Musíme si ale uvědomit, že program zahrnuje desítky různých segmentů, od služeb přes obchod, maloobchod, velkoobchod, stravování po výrobky vyloženě technického rázu, elektroniky nebo hraček,“ vysvětlil Karel Havlíček. Jednotlivá odvětví mají svou značku. Uchazeč o značku musí projít zkušebním řízením a jednoznačně prokázat, že je kvalitní. „Je tam ale i nový prvek, tedy pozitivní vnímání spotřebiteli,“ dodal Havlíček.

Obchůdky jsou základem obslužnosti obcí

Vláda na konci letošního června schválila další program, kterým chce podporovat tuzemské podnikatele. Program Obchůdek má za cíl udržet obchody v malých obcích do tisíce obyvatel. „Vnímáme je jako základ obslužnosti těchto obcí. Nejde jen o ekonomický aspekt, ale primárně o udržení základních služeb ve vesnici. Aby si zejména starší lidé nebo maminky s dětmi nemuseli jezdit kupovat drobnosti do větších měst,“ vysvětlil Karel Havlíček.

Podmínkou pro získání až stotisícové podpory za rok je, že daný obchod musí být v obci jediný. Podporu od státu může získat i podnikatel, jenž se chystá obchod, který dosud v obci nebyl, otevřít. „K tomu může ještě nějaké peníze přidat kraj, přes který je podpora distribuována,“ dodal ministr průmyslu, obchodu a dopravy. Peníze může obchodník použít na cokoli, co je spojeno s provozem jeho krámku.

Stát chce rovněž podporovat rozvoj platby kartou. K tomu slouží projekt Česko platí kartou. V jeho rámci mohou podnikatelé získat na určitou dobu zdarma platební terminály. „Za rok se nám podařilo umístit kolem 8,5 tisíce terminálů,“ řekl Karel Havlíček. Podle něho ale nejde jen o to, aby lidé na vesnicích mohli platit kartou. „Pro obce to často funguje jako bankomat, protože lidé využívají služby cashback,“ vysvětlil Havlíček. Podle něho jde rovněž o nástroj pro nastolení spravedlivějších podmínek na trhu. „Je to způsob, jak z té šedší ekonomiky vytvořit ekonomiku férovou,“ uzavřel ministr průmyslu a obchodu.

Sledujte seriál Českou kvalitu nenahradíš

Program Česká kvalita je národním programem podpory prodeje kvalitních výrobků a poskytování kvalitních služeb. Program je v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky a zastřešuje 23 spotřebitelských značek pokrývajících různé segmenty trhu.

Cílem programu je usnadnit spotřebitelům orientaci při nákupu a ujistit je o tom, že výrobky a služby označené některou ze značek v programu jsou nezávisle kontrolovány, je u nich ověřována spokojenost zákazníků a kvalita výrobků a služeb je dlouhodobě kontrolována. Na objektivitu programu dohlíží Řídicí výbor složený z vládních, nevládních i spotřebitelských organizací. Celý seriál v rámci webu CNN Prima NEWS sledujte ZDE.

Tagy:
doprava obchod byznys ekonomika podpora Karel Havlíček Ministerstvo průmyslu a obchodu ANO 2011 Česko Česká kvalita Českou kvalitu nenahradíš program Obchůdek Česko platí kartou ministr průmyslu Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR