Kočky, počítače nebo doktoři: Kdo nejlépe umí předpovídat smrt?

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
smrt
Zdroj: Shutterstock

Ve společnosti existuje mnoho znamení, která mohou souviset s blížící se smrtí. Některým se o tom může zdát, jiným to předpoví vyobrazená smrtka. Někomu může jeho blížící se konec předpovědět kočka. Jak nejlépe poznáte, že už je před vámi poslední hodinka?

Kočka

V případě pečovatelského domu Steere House na Rhode Island měla blížící se smrt podobu černobílé kočky jménem Oscar. Zdravotnický personál si jej adoptoval jako kotě a díky své bystrosti byl vždy o krok napřed.

Jakmile lékaři viděli, že Oscar následoval některého pacienta, informovali rodinu o tom, aby se s milovaným přišli rozloučit. Z padesáti pacientů, se kterými se Oscar mazlil, zemřeli všichni během krátké doby.

Doktor

V roce 2007 operoval onkolog Dr. Mukherjee mladého pacienta, který onemocněl rakovinou jícnu. Operace a následná léčba předpovídaly, že se pacient vyléčí.

Po operaci nezůstaly v těle žádné nádory. I přesto měl doktor podezření, že by se rakovina mohla vrátit. Rozhodl se o tom mluvit s rodinou pacienta a říct jim, jak vidí pacientovu budoucnost.

Dva měsíce poté, co byl pacient propuštěn z nemocnice, skutečně upadl do kómatu a zemřel.

Počítače

Pro lékaře je dnes velmi složité předpovídat, jak se pacient po nemoci bude zotavovat. I když mají znalosti a výsledky testů, je stále velmi obtížné předpovídat, jak na tom pacient bude.

V roce 2016 vyvinul tým lékařů ze Stanfordu algoritmus, který se naučil identifikovat pacienty, kteří mohli žít tři až dvanáct měsíců.

Kratší doba než tři měsíce je podle nich období, kdy se pacient a jeho rodina nedokážou na smrt připravit, a naopak dvanáct měsíců je dost na to, aby pacient nezatěžoval zdroje v nemocnicích.

Algoritmus testoval více než sto tisíc případů a jeho výsledky byly překvapivě přesné. Nicméně doktoři tento algoritmus dnes nevyužívají. Pokud byl pacient po rakovině močového měchýře či prostaty, dokázal jeho budoucnost algoritmus odhadnout přesně.

Jakmile měl ale pacient rakovinu kostí, algoritmus se netrefil. I přesto je tento algoritmus velkým technickým pokrokem. Z lékařského hlediska pomáhá lékařům s paliativní péčí u pacienta, tedy pomáhá jim a jejich rodinám vyrovnat se se smrtí.

Zdroj: scholarblogs.emory.edu
Autor: Barbora Turková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články