Tipy na rychlé a zdravé svačinky pro vaše děti

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Vesele deti svaci
Zdroj: Shutterstock

Pokud chcete, aby si vaše dítě pochutnalo a zároveň jedlo zdravě, připravte mu výživné svačinky. Držte se pokynů výživové poradkyně slavných celebrit a dvojnásobné mámy Keri Glassmanové, které přináší server Parents.com.

Přístup Keri Glassmanové ke svačinkám pro děti spočívá v jednoduchém smýšlení: Svačiny se zase tolik neliší od hlavních jídel dne, jako jsou snídaně, oběd a večeře.

Zde vám přinášíme několik jednoduchých tipů, jak udělat ze svačinek kvalitní a zdravý pokrm.

Vždy přijímejte živiny

Registrovaná dietoložka, odbornice na výživu celebrit a dvojnásobná maminka krmí své děti vším od celozrnných krekrů a čerstvé mozzarelly až po ovocné smoothies.

„Mnoho lidí si myslí, že svačina je jen zaplácnutí hladu čímkoliv, co se rychle a snadno připraví nebo koupí. Všem rodičům říkám, že kdykoliv člověk něco jí, měl by přitom získávat potřebné živiny,“ říká Glassmanová.

Dbejte na bílkoviny

Každý člověk obecně potřebuje stejné druhy živin. Sacharidy, bílkoviny a tuky. Zejména pak u dětí je potřeba zaměřit se na správnou rovnováhu a vyváženost těchto živin.

„Kolikrát vidím, že děti nejí dostatečné množství bílkovin a spíše sáhnou po něčem, co obsahuje spoustu kalorií, jako je bílé pečivo s pomazánkou. Pak si dají sušenku a už nechtějí sníst lososa, který by byl na vyvážení příjmu živin ideální a rozhodně lepší než sušenky,“ popisuje Glassmanová konkrétní případy.

Celá rodina na stejné vlně

Jak tedy přimět děti, aby si místo cpaní se sušenkami raději počkaly na toho lososa?

Glassmanová doporučuje vytvořit si u vás doma vlastní potravinovou filozofii. Každý rodič si slibuje, jak povede své dítě ke zdravému stravování, ale ne každý to pak z důvodu pohodlí a lenosti dodržuje.

Celá rodina tedy musí být v tomto ohledu na stejné vlně. Promluvte si s partnerem i s dětmi, pokud jsou už dostatečně velké, a nastavte si jasná společná pravidla, která budou všem vyhovovat.

Určitě nechcete celý den vyvařovat zdravé a výživově vyvážené jídlo, aby pak manžel přišel z práce a přinesl domů večeři v podobě fast foodu nebo pizzy, aby udělal dětem radost.

Mějte doma jen zdravé dobroty

Pokud budete mít někde v domě schovku, kde budete schovávat všelijaké dobroty v podobě čokolád, chipsů a nezdravých tyčinek, věřte, že vaše dítě se do ní dostane a bez okolků si z ní bude brát pamlsky, jak se mu jen bude chtít.

Proto udělejte domů zásoby jen zdravých dobrot, na kterých si děti pochutnají, ale zároveň jim dodají další potřebné živiny. Děti si na takové dobroty zvyknou a nebudou hledat čokolády a jiné sladkosti.

Zdroj: Parents.com

Autor: Klára Kovalčíková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články