Češi na olympiádě: Jezdec Příhoda poprvé pod pěti kruhy. Podrží ho koňský parťák?

Miloslav Příhoda je několikanásobným mistrem republiky v jezdecké všestrannosti, ve které bude startovat i na svých prvních olympijských hrách v Tokiu. Soutěžit bude se svým koněm, který se jmenuje Ferreolus lat a dle slov Příhody je nejen výborným sportovcem, ale i skvělým společníkem s výborným charakterem.

Miloslav Příhoda (21 let), jezdectví – všestrannost

  • Disciplína: Open military jednotlivci drezúra
  • Datum a místo narození: 23. června 1990, Kutná Hora
  • Výška a váha: 176 centimetrů, 72 kilogramů
  • Stav: svobodný
  • Klub: JK Všetice
  • Trenér: Karolína Žižková

Nadějný jednadvacetiletý jezdec pochází z rodiny „koňáků“, díky čemuž se jezdectví na koni věnuje od útlého věku stejně jako jeho dvě sestry, které také aktivně startují v soutěžích všestrannosti. Jeho otec jezdíval military a matka parkury. Miloslav začal jezdit v devíti letech.

Příhoda je osminásobným mistrem České republiky ve všech kategoriích, šestkrát se účastnil mistrovství Evropy mladých jezdců, z toho dvakrát obsadil 13. místo. Je pravidelným účastníkem mezinárodních závodů do stupně CCI4*-L s mnoha úspěchy a držitelem zlatého výkonnostního odznaku České jezdecké federace.

Nominaci na svou první olympiádu získal zajištěním kvalifikační kvóty pro ČR na základě kvalifikace na OH a prvenství v individuálním žebříčku OH. Nominován byl s koněm Ferreolus Lat.

„Nejenom, že je to výborný sportovec, je to i výborný společník s výborným charakterem. I kdyby nejel na olympiádu a velké soutěže, tak je to kůň, kterého má každý rád,“ uvedl Příhoda na adresu svého zvířecího parťáka pro web pardubického dostihového spolku. „On strašně rád spolupracuje, je inteligentní a všichni u nás ve stáji – ať už na něm jezdí, nebo s ním jenom spolupracují a ošetřují ho – ho mají rádi. Je to vděčný a hodný kůň.“

Oblíbeným mottem českého military jezdce je: Dělej, co tě baví, s lidmi, co tě baví. Jeho vzorem je australský jezdec na koni, trojnásobný olympijský vítěz a sedminásobný olympijský účastník Andrew Hoy.

Tagy:
Tokio Olympijské hry kůň Kutná Hora olympiáda military Česko jezdectví Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Miloslav Příhoda Andrew Hoy