Osobní rozvoj: Je skutečně tak důležitý, nebo jde jen o přeceňované klišé?

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Osobni rozvoj
Zdroj: Shutterstock

Pojem osobní rozvoj je v poslední době velice oblíbený a slýcháme o něm všude kolem sebe. Jde o skutečně důležitou věc, která nám pomůže posunout náš život na vyšší úroveň, nebo jde jen o pokus vypadat zajímavě a cílevědomě? Proč se o něj lidé tolik zajímají?

Osobní rozvoj má svůj smysl. Vlastně je velice důležitý a měl by být pro každého z nás povinností. Přinejmenším by se měl stát alespoň částečně součástí našeho života. Takový rozvoj nám totiž může částečně život usnadnit.

Osobní rozvoj je velmi široký pojem. Existuje mnoho způsobů, jak ho v sobě začít studovat, uplatňovat a jak jej docílit.

K čemu osobní rozvoj je?

Osobní rozvoj nám pomůže osobně růst a naučit se zvládat běžné životní situace s nadhledem. Odvíjí se především od toho, jak budeme reagovat, myslet a jednat.

Ovlivňuje tedy to, jak reagujeme na určité situace, jakým způsobem budeme vědomě jednat a jak budeme přijímat kritiku a názory ostatních lidí.

Náš osobní rozvoj můžeme získávat z jednotlivých životních situací. Učí nás také správně se vypořádat se špatnými věcmi, které nás v životě potkají.

Má o něj zájem stále více lidí

Když se podíváme na prodejnost a popularitu knižních titulů, které se zaměřují právě na osobní rozvoj, můžeme vidět, jak moc se lidé v současné době soustředí na svůj osobnostní růst, nebo se alespoň snaží přijít na to, co se za touto frází ve skutečnosti skrývá.

Pomáhá nám dosáhnout různých uvědomění, kterých si všimneme nejen my sami, ale také naše blízké okolí.
Čemu nás tedy může osobní rozvoj naučit?

Vystoupit z davu

Určitě se vám už stalo, že se na začátku vašeho dne stalo něco, co vám pokazilo náladu. A tato špatná nálada a naštvanost se vás nepustila až do večera.

A takových lidí je kolem nás nespočet. Dokonce na nás tu svoji celodenní naštvanost a nevrlost přenesli, a tak po světě každý den chodí spousta nespokojených obličejů bez nálady.

Osobní rozvoj nám dá šanci naučit se vystoupit z tohoto naštvaného davu a jít jiným směrem, který pro nás bude mnohem příjemnější.

Učí nás, aby i takové maličkosti nebo problémy velkého charakteru neměly žádný dopad na náš celý den a pak i celý život.

Můžeme se naučit žít více s úsměvem. Uvědomíme si, že trápení a rozčilování se nad něčím, co nemůžeme ovlivnit, je naprosto zbytečné.

Jaký si to uděláš, takový to máš

To není jen text popové písničky, ale holý fakt. Život je takový, jaký si ho uděláme my sami. Žít šťastně není v podstatě žádná věda. Musíme jen vědět, jak na to. Musíme poznat způsob, jak šťastného života dosáhnout.

A to se můžeme naučit právě díky osobnímu rozvoji. Naučí nás žít pozitivněji, usměvavěji, šťastněji, a tedy jednodušeji.
Budeme vědět, jak přijímat jednotlivé špatné situace a jak si užívat maličkostí, které jsme do té doby přehlíželi.

Stačí jen vědět, jak se k životním situacím postavit a jak nad nimi uvažovat. Každý chce mít přece jednodušší život.

Autor: Klára Kovalčíková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články