Jak vyčistit stříbro snadno a rychle: Stačí k tomu přísady, které máte zaručeně doma

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
cisteni stribra
Zdroj: Shutterstock

Snad každému z nás se to stalo. Stříbrný řetízek nebo prstýnek, který jsme dostali od někoho blízkého, zčernal. Přemýšlíte, proč se to stalo a co teď s tím? Odpovědi nejsou složité.

Ke zčernání stříbrných šperků dochází přirozeně kvůli oxidaci. Tou se vytvoří tenká zčernalá vrstva, které se ale dá poměrně snadno zbavit, není proto důvod šperky vyhazovat.

Správným skladováním a ochrannými prostředky se dá černání šperků předejít. Když už by se vám ale náhodou stalo, že některý z vašich oblíbených šperků nevypadá dokonale, tady je několik tipů, jak jej vyčistit.

Jedlá soda

První způsob, jak vyčistit stříbrný šperk, je zcela snadný. Nachystejte si pouze tři věci: alobal, plastovou misku a jedlou sodu. Proces zabere zhruba pět minut.

Misku vyložíte alobalem, v teplé vodě rozpustíte jedlou sodu a šperk do ní ponoříte. Pravidelně ho několikrát otočíte a po pár minutách vyjmete. Pak šperk osušíte. Chemická reakce, která proběhne, by měla zčernalou vrstvu odstranit.

Sůl

I další způsob je velmi jednoduchý a zapotřebí k němu není nic víc než suroviny běžně používané doma. Vlastně pouze jedna surovina, konkrétně sůl.

Opět vložte do misky alobal, do vlažné vody nasypte sůl a pořádně promíchejte. Pak postupujte úplně stejně jako v předešlém případě. Výsledek by vás měl příjemně překvapit už po několika minutách.

Coca Cola

Coca Cola není jen oblíbeným nápojem, který nesmí chybět na žádné oslavě, ale také skvělým pomocníkem v domácnosti. Pokud do ní ponoříte zčernalé stříbro, už během chvilky uvidíte, jak nechtěná vrstva opadává.

Podobným způsobem se dá využít nápoj i při čištění mastnoty například na kachličkách nebo na mytí mastného nádobí. Pokud trochu Coca Coly nalijete do záchodu, bude zářit jako ještě nikdy dřív.

POZOR na ocet

Podobně jako sůl nebo jedlá soda funguje i ocet. Do skleničky s ním ponořte šperk a nechte přes noc účinkovat. Druhý den na vás bude čekat dokonale lesklý šperk, který bude možná ještě hezčí než nový.

Pozor si ale dejte v případě, že má stříbrný šperk na sobě nějaké kamínky. Kyselá látka totiž může kamínky poničit.

Zubní pasta

Posledním snadným způsobem, jak se zbavit černé vrstvy na špercích, je využít obyčejnou houbičku na mytí nádobí a zubní pastu. Pastu houbičkou naneste na šperk a čistěte ho tak dlouho, dokud se zčernalé vrstvy nezbavíte.

Výsledkem za tuto snadnou práci bude dokonalý a lesklý šperk, kterým oslníte všechny ve své blízkosti. Podobně jako předchozí způsoby vám ani tento nezabere déle než pár minut.

Zdroj: bhg.com, buka.cz, eppi.cz
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články