Sazka podporuje sport. Stává se součástí nejprestižnějšího mužského závodu Czech Tour

Zleva:RobertKolář,člendozorčíradySazkyapředsedaorganizačníhovýboruSazkaTour,LeopoldKönig,ředitelzávodu,aJaroslavVašíček,zakladatelabezpečnostníředitel,představujínovoupodobuprestižníhocyklistickéhoklánívČesku.

Cyklistická Sazka Tour

Česká společnost Sazka ze skupiny KKCG vstupuje do silniční cyklistiky. Stává se titulárním partnerem momentálně nejprestižnějšího mužského závodu v republice. Třináctý ročník etapového závodu první kategorie UCI se přejmenuje z Czech Tour na Sazka Tour a pojede se ve čtyřech krajích od 5. do 8. srpna 2021.

„Sazka více než 65 let podporuje československý a český sport. Poté, co se skupina KKCG stala vlastníkem Sazky, na tradici navázala a stala se partnerem Českého olympijského výboru,“ vysvětluje letité spojení s českým sportem Robert Kolář, člen dozorčí rady Sazky a předseda organizačního výboru Sazka Tour.

Sazka vyráží na novou trať, kterou je podpora individuálního sportu. „Sazka Tour je první individuální akcí takového typu, které se takto věnujeme, podporujeme ji a spojili jsme s ní své jméno,“ doplňuje Kolář, který oceňuje, že bývalá Czech Tour je nejvýznamnějším cyklistickým silničním závodem v republice. „Proto nás těší, že na trati uvidíme závodníky, kteří se účastnili Tour de France, Vuelty či Gira d‘Italia, takže půjde o opravdu kvalitní klání,“ říká Kolář.

Ze strany tradiční české sázkové společnosti, největší v republice, která nabízí nejen loterie, ale také kurzové sázky pod značkou SazkaBet, půjde také o charitativní projekt, protože její generální ředitel Aleš Veselý předá zástupcům Dětského domova Šance Olomouc nová BMX kola včetně dalšího vybavení, helem či chráničů. Stane se tak po první etapě v Uničově.

„Chceme, aby si cyklistiku užily i děti, které by si to jinak nemohly dovolit. Toto gesto se nám letos již osvědčilo na Závodu Míru do 23 let v Jeseníku, a proto jsme se rozhodli jej zopakovat a podpořit další dětský domov. Podpory dětí ve sportu a pohybu nikdy není dost,“ říká Václav Friedmann, ředitel komunikace Sazky.

Dva atraktivní dojezdy: Pustevny a Dlouhé stráně

Jaroslav Vašíček, zakladatel Czech Tour a současný bezpečnostní ředitel Sazka Tour, strávil přípravou třináctého ročníku deset měsíců. „Uvažovali jsme, jak závod a jeho systém změnit a posunout dopředu. Proto jsme došli k tomu, že jsme udělali dva horské dojezdy, první na Pustevny, druhý na Dlouhých stráních při královské etapě,“ popisuje Vašíček klíčové body letošního klání a přidává perličku: „Začíná se v Moravské Třebové, kde se role startéra ujme otec Leopolda Königa, který je členem rady města.“

A právě bývalý český reprezentant Leopold König, účastník olympijských her 2016 v Riu de Janeiru, vynikající vrchař, který se může pochlubit celkově šestým místem z Gira d’Italia a sedmým z Tour de France, se ujal role ředitele Sazka Tour. Tu dvakrát vyhrál v letech 2010 a 2013. Loni sedl na kolo a „vymyslel“ trasu, kterou samozřejmě sám vyzkoušel. „Přál jsem si, aby byla co nejtěžší. A snad se mi to povedlo,“ poznamenává König.

Jenže přestože byla trať kompletně naplánovaná, odsouhlasená a připravená, došlo k velkým změnám. „Loni jsme vše naplánovali, v únoru ověřili a vše vypadalo, že jsme připravení. Jenže v březnu letošního roku začaly první problémy, které vyvrcholily v květnu, červnu a dokonce i v červenci, kdy jsme tratě museli diametrálně měnit, protože systém oprav silnic v republice nám do všeho zasáhl. Skoro denně jsme museli měnit části etap kvůli postupujícím pracím silničářů. Navíc jsme vůbec nebyli informovaní, že se má v určitých úsecích něco opravovat, přestože už byla vydána povolení,“ popisuje komplikace Jaroslav Vašíček.

Podle něho bylo „finále“ před startem závodu hektické. „Ono nejde jen o to, že se trať změní, ale pro nás to znamená začít nová jednání s obcemi a samosprávami na nových částech tratě. To jsou tisíce najetých kilometrů, desítky hodin telefonátů,“ říká Vašíček a dodává, že ve středu získal celkové povolení na uskutečnění Sazka Tour.

Policie ČR podpoří bezproblémový průběh závodu nasazením osmi motorek a většího množství aut a policistů na křižovatkách. K tomu přibude až dva tisíce pořadatelů v jednotlivých městech, podél tratí, ale i na Slovensku, kam cyklisté zavítají ve druhé etapě.

„Poprvé v Česku a v regionu střední a východní Evropy máme k dispozici tzv. bezpečnostní totemy, které závodníky informují o nebezpečí, o tom, kam mají odbočit,“ říká Vašíček, podle něhož je bezpečnost jezdců prvořadá. „V současnosti se tato zařízení přelepují ze žluté barvy Tour de France na žlutou Sazka Tour. Jde o novinku, která zvýší bezpečnost a cyklisté se budou moci věnovat jen závodění a nebudou muset hlídat, kde je jaký ostrůvek,“ dodává.

Na výsledky jednotlivých etap, ale i cyklistů, stejně jako na celkového vítěze klání s náročnými etapami půjde sázet u SazkaBet.

Tagy: