Hlavní obsah

Sparta - Rapid 2:0Letenští slaví! Pešek trefil vstupenku do monackého casina a miliony

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Karlsson (penalta) 1 : 0
81. Pešek 2 : 0
Záznam online reportáže

dos, rjmSport.cz
Aktualizováno

Letná byla po dlouhé době na nohou. Fotbalisté pražské Sparty v domácí odvetě 2. předkola Ligy mistrů porazili Rapid Vídeň 2:0 a po porážce 1:2 z úvodního duelu slaví postup. V dalším předkole český vicemistr narazí na Monako. Pro penaltu došel a vítězný gól vstřelil Jakub Pešek, navrátilec z Liberce. Sparta tak má jistou minimálně základní skupinu Evropské ligy a garantovaný zisk přinejmenším 93 milionů korun. Naopak Rapid se ve 3. předkole Evropské ligy potká kyperskou Famagustu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanská radost po proměněné penaltě. Letenští v odvetě 2. předkola Ligy mistrů nad Rapidem Vídeň rychle vedli.

Článek
Fotogalerie

Jedinou změnu v základní sestavě proti sobotnímu vítěznému duelu s Olomoucí udělal trenér Vrba. Na stopera se vrátil Hancko, mladší Krejčí se posunul do zálohy a místo nezbylo na Sáčka. Jeho protějšek Kühbauer překvapil víc. Jen na lavičce zůstali autor obou gólů Rapidu z prvního zápasu Knasmüllner a kapitán Hofmann. Úplně chyběl Ljubičič, jeden z nejlepších hráčů prvního duelu.

Letenští od začátku spoléhali na plán, jehož se přestali držet po přestávce prvního duelu ve Vídni. Útočit po stranách, kde je Rapid zranitelný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty David Moberg Karlsson proměňuje penaltu. Letenští vedli v odvetě 2. předkola Ligy mistrů nad Rapidem Vídeň 1:0.

Gól nicméně spadl Spartě doslova z nebe. Po Wiesnerově centru podstoupil Pešek před brankou souboj, který nečekaně přinesl pokutový kop. Skotský rozhodčí Madden, který v Lize mistrů pískal třeba duel Slavie s Barcelonou, ho nařídil za zákrok brankáře Strebingera a navrch mu udělil žlutou kartu. Ani televizní záznam přitom jasně nepotvrdil, že by gólman trefil Peška do hlavy.

Pro domácí bylo nicméně podstatné, že Karlsson penaltu v 16. minutě jistě proměnil a náskok soupeř z prvního utkání smazal.

Sparta byla dál aktivní, Rapid ji ovšem do šancí moc nepouštěl. Po půlhodině musel odstoupit otřesený Pavelka, jehož nahradil Sáček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Odvetné utkání 2. předkola Ligy mistrů mezi fotbalisty Sparty Praha a Rapidu Vídeň.

Ještě v minulé sezoně by za stavu 1:0 postupovala Sparta. Podle nových regulí, kdy ztratil důležitost gól vstřelený na hřišti soupeře, nikdo, což se do druhého poločasu promítlo. Celkové skóre bylo vyrovnané, takže Rapid se dál mohl soustředit na defenzivu a čekat na brejk, který je jeho silnou zbraní. Navíc se zdálo, že domácí v prvním poločase spotřebovali příliš mnoho energie, než aby mohli vyvíjet potřebný tlak.

Bleskurychlá akce byla výjimkou. Polidar, který vystřídal dalšího zraněného Höjera, předložil finální přihrávku, po níž Hložek zblízka trefil břevno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanská euforie po druhém gólu v síti Rapidu Vídeň v utkání 2. předkola Ligy mistrů. Slaví Hložek, Wiesner a autor branky Pešek.

Až osm minut před uplynutím základní hrací doby se skóre pohnulo. Po křídle unikl Krejčí starší, jeho centr mírně ztlumil Hložek a Pešek střelou po zemi skóroval.

Vyhráno ještě Letenští neměli, brankář Nita prakticky vzápětí musel zneškodnit Petrovičovu tutovku, což byla první rána Rapidu na bránu. Na hřišti se objevil i trenér Vrba, který přiběhl uklidňovat velkou strkanici a inkasoval žlutou kartu.

Sparta už postup ve svém utkání podzimu uhájila.

Odveta 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Sparta Praha - Rapid Vídeň 2:0 (1:0)
Branky: 16. Karlsson z pen., 81. Pešek. Rozhodčí: Madden - Stewart, Roome (všichni Skot.). ŽK: Dočkal, Vrba (trenér), Wiesner - Strebinger, Kühbauer (trenér), Wimmer. Diváci: 9105 (omezený počet). První zápas: 1:2, postoupila Sparta.
Sparta: Nita - Wiesner, Štetina, Hancko, Höjer (62. Polidar) - Karlsson (77. Ladislav Krejčí I), Pavelka (34. Sáček), Ladislav Krejčí II, Dočkal, Pešek - Hložek. Trenér: Vrba.
Rapid: Strebinger - Stojkovič, Greiml (59. Dibon), Wimmer, Ullmann - Schuster, Petrovič (86. Auer) - Arase (78. Schick), Fountas, Grüll - Kara (78. Knasmüllner). Trenér: Kühbauer.

Reklama

Související témata: