Pobřeží Aljašky zasáhlo zemětřesení o síle 8,2 stupně. Obavy z tsunami se nepotvrdily

Zemětřesení o síle 8,2 stupně zasáhlo v hloubce 47 kilometrů pobřeží Aljašky. S odkazem na americké americké geologické služby o tom informovalo CNN. V reakci bylo také vydáno preventivní varování před tsunami, úřady ho později zrušily. Hlášeny nebyly žádné oběti ani škody. Evakuováno bylo pouze několik pobřežních komunit, poznamenala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Perryville (Aktualizováno: 13:19 29. 7. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anchorage na Aljašce

Americké úřady vydaly preventivní varování před tsunami (ilustrační foto) | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 2.0,©

Silné zemětřesení bylo zaznamenáno okolo středečních 22.15 aljašského času přibližně 91 kilometrů jižně od pobřežního města Perryville, které se nachází zhruba 800 kilometrů od největšího města na poloostrově Anchorage. Otřesy do 70 kilometrů jsou odborníky obecně považovány za mělké, píše CNN.

Po prvním zemětřesení následovaly podle dat americké geologické služby další otřesy o síle až 5,6 stupně a 6,2 stupně. Varování před tsunami platilo pro jih Aljašky a Aljašský poloostrov.

Ve městě Kodiak na stejnojmenném ostrově se po zemětřesení ozvaly sirény. Tamní policie následně doporučila, aby se lidé přesunuli do vyšších poloh, a pro evakuaci otevřela prostory v místní střední škole.

„Na některých místech mohou být menší škody, ale tsunami neočekáváme. Je to opravdu štěstí, protože u 8,2 (stupně) je dostatečně silné pro utvoření velké vlny, zvláště v této oblasti,“ uvedl podle Reuters Dave Snider z amerického národního střediska pro varování před tsunami.

Tichomořské středisko pro varování před tsunami také v reakci na otřesy zjišťovalo, zda hrozilo riziko ničivé vlny i pro Havaj a pro americký ostrov Guam. Riziko vyhodnocovaly i japonské úřady.

tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme