Když vaše miminko pláče, neděste se. Někdy je to úplně normální

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Miminko ktere place
Zdroj: Shutterstock

Zná to snad každý rodič. Dětský pláč umí být velmi frustrující, obzvlášť pokud nevíme, co je jeho příčinou. Jaké jsou nejčastější a zcela normální důvody dětského pláče? Uvádí je server Parents.com.

Miminka v kojeneckém věku nemají moc možností, jak se svým okolím komunikovat. Právě pláč je jedním z nejvýznamnějších komunikačních prostředků.

Pláč jako prostředek komunikace

Pro rodiče je pláč signálem, že miminku něco schází nebo mu někdo ubližuje. Okamžitou pomocí je pochování v náručí. Co když ale pláč přetrvává?

Další v pořadí je kontrola plenky. Ačkoliv může být plenka suchá, miminku mohlo vadit, že je příliš utažená, a bohužel nemá, jak jinak to dát najevo.

S prázdným žaludkem se nejen špatně usíná, ale i odpočívá. Hlad je tedy taky jedním z nejčastějších důvodů, proč naše ratolesti pláčou.

Plná plenka nebo prázdné bříško

Nejen prázdné, ale také plné bříško umí potrápit, hlavně když se v něm nahromadí plyn. Dětská kolika se objevuje až u dvaceti procent miminek. V takovém případě je třeba bříško masírovat a ulevit kojencům v polohách, které pomůžou, aby šel plyn z tělíčka ven.

Dalším častým problémem jsou zoubky. Jejich prořezávání dásní není pro miminka nic příjemného a může se stát, že v takovém období čekají rodiče probděné noci.

Ačkoliv jsou kojenci malí a nemají ještě dostatečně vyvinutou termoregulaci, maminky mají občas tendenci to přehánět s oblékáním a přikrýváním. Důvodem k pláči tak může být i to, že miminku je horko, nebo naopak zima.

Nuda nebo únava jsou také důvody k pláči

I obyčejná únava může způsobit nezadržitelný pláč, který nepřestane, dokud miminko pořádně nezabere. Obzvlášť v případě, že má kolem sebe spoustu zajímavých podnětů.

Rodiče se s malým dítětem sice nikdy nenudí, ale děťátko občas ano. Nechce se mu jen tak ležet v postýlce a koukat na kolotoč, a proto spustí pláč, aby donutilo maminku přijít.

Dětský pláč může mít zkrátka mnoho příčin, ale rozhodně není třeba se ho okamžitě bát. Miminko ze všeho nejvíc potřebuje především klidné a pozitivně naladěné rodiče.

Zdroj: parents.com
Autor: Karolína Stoczková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články