ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Potraviny jsou zdrojem škodlivých emisí. Tesco proto směřuje k udržitelným nákupům

  • 113
Světový fond na ochranu přírody a britský obchodní řetězec Tesco začaly spolupracovat na přechodu k dostupnému a udržitelnému způsobu nakupování v České republice, Maďarsku i na Slovensku. Výroba či distribuce potravin negativně dopadá na klima planety Země a chtějí proto snížit ekologickou stopu.

Spolupráce Světového fondu na ochranu přírody a Tesca byla oznámena ve čtvrtek 29. července, a tedy v den, na který v letošním roce připadá Den překročení kapacity Země. Podle výpočtů lidstvo po celém světě tímto okamžikem vyčerpalo přírodní zdroje, které je planeta schopna za celý rok obnovit.

Britské Tesco dostalo rekordní pokutu. Prodávalo prošlé potraviny

Den vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network, která se zaobírá udržitelností, a to už od roku 2006. V současné době s ní spolupracuje i Centrum pro otázky životního prostředí při Univerzitě Karlově. Ke svým výpočtům používá data z jednotlivých zemí, které poskytuje Organizace spojených národů a Mezinárodní energetická agentura. Díky tomu analytici vypočítali pro letošní rok ekologickou stopu, kterou lidstvo zanechává a tu následně porovnali s kapacitou celé planety.

V současné době tak nynější způsob života vyžaduje takovou spotřebu, která téměř dvojnásobně překračuje možnosti planety. Jelikož jsou velkým zdrojem škodlivých emisních plynů i potraviny, rozhodlo ruku k dílu podat i britské Tesco. „Potraviny, které se nikdy nesní, jsou zodpovědné až za 8 % globálních emisí skleníkových plynů,“ uvedl řetězec.

„Náš potravinový systém spoléhá na přírodu, ale ta má potíže. Vítám tedy partnerství Světového fondu na ochranu přírody se společností Tesco. Řetězec podpoří přechod k udržitelným a zároveň dostupným možnostem každodenního nakupování“, řekl Andreas Beckmann, který je výkonným ředitelem Světového fondu na ochranu přírody pro střední a východní Evropu.

Tesco zavádí nové rodinné benefity. Pomohou rodinám i dlouhodobě nemocným

Tesco se chce zaměřit na tři hlavní oblasti. Bude usilovat o zvyšování povědomí zaměstnanců Tesco o úloze, kterou mohou hrát při snižování dopadu fungování společnosti na životní prostředí a přírodu. Tesco má i podporovat zájmy zákazníků a zvyšovat jejich povědomí o každodenním rozhodování a udržitelných potravinách. A v neposlední řadě bude spolupracovat s dodavateli a partnery za účelem zvyšování povědomí o osvědčených postupech udržitelné výroby a zajištění cenově dostupných možností pro nakupující.

„Sdílíme snahu snížit dopad produkce potravin na planetu a podporovat posun směrem k udržitelnější spotřebě a výrobě. Potraviny jsou základem našeho zdraví i zdraví celé planety. Naše partnerství se Světovým fondem na ochranu přírody se zaměří na zvyšování povědomí a podporu změn v celém dodavatelském řetězci z farmy až na samotnou vidličku,“ řekl Matt Simister, generální ředitel řetězce Tesco pro střední Evropu.