Teploty v Evropě budou atakovat 50 stupňů Celsia. Česku se extrémní vedra vyhnou

Vedro

Předpověď počasí

Zatímco se státy jižní Evropy chystají na tropické teploty dosahující až 50 stupňů Celsia, počasí v Česku se bude držet spíš při zemi. Po slunečném pátku nastane polojasná sobota s teplotami maximálně 25 stupňů Celsia. V neděli by měly přijít vydatné deště, které budou pokračovat i v pondělí.

V pátek má být v Česku jasno až polojasno, přechodně oblačno a na jihovýchodě budou ojediněle přeháňky nebo bouřky. K večeru bude spíš oblačno a později především na jihozápadě přijdou i bouřky nebo déšť. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 28 a 32 stupni Celsia, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém webu.

V sobotu by se mělo mírně ochladit, obloha bude polojasná, nejvyšší teploty mezi 23 až 27 stupni Celsia. Neděle pak přinese vydatné deště, pršet by mělo skoro celý den. Meteorologové očekávají nejvyšší teploty mezi 17 a 23 stupni Celsia. Deštivé počasí by mělo vytrvat i v pondělí, vyjasní se až o den později.

„V pondělí bude většinou oblačno, na severu a východě až zataženo, místy se objeví přeháňky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C,“ uvádí ČHMÚ na svém webu. I když se v následujících dnech lehce oteplí, teploty se budou pohybovat pod 30 stupni Celsia.

Očekávané rekordy

Naopak jižní Evropa by se v následujících dnech měla připravit na vlnu extrémních veder. Ta neminou Itálii, Řecko, Albánii, Makedonii, Bulharsko či Rumunsko. Teploty budu atakovat až 50 stupňů Celsia, dokonce by mohly padat rekordy.

Nejvyšší evropskou teplotu v historii zatím naměřili meteorologové v řeckých Aténách roku 1977, bylo to 48 stupňů Celsia. Kromě toho, že takto vysoké teploty ohrožují zdraví, jsou nebezpečné i kvůli větší pravděpodobnosti vzniku požárů.

Tagy: