Senior jel v protisměru a bez řidičáku. Hájil se, že musí pro rohlíky

Senior za volantem nemusí znamenat bezpečnostní katastrofu.

Zmatený senior jel pro rohlíky

Čtyřiasedmdesátiletý muž na Pardubicku si vyjel autem na nákup. Po cestě ale spáchal hned několik přestupků. Jak se později ukázalo, nebyl oprávněn vozidlo řídit. Strážníkům, kteří ho zastavili, se senior snažil vysvětlit, že přece potřebuje jet pro rohlíky.

Pardubičtí strážníci projížděli jednosměrkou v Horním Jelení, šlo o standardní hlídkování. Náhle proti nim v zakázaném směru vyjelo černé osobní auto. „Otočili jsme se za ním, abychom ho zastavili a zkontrolovali, zda si je řidič vědom přestupku, který spáchal,“ popsal situaci zasahující strážník Petr Valda.

Za volantem zastaveného vozidla seděl čtyřiasedmdesátiletý muž. Jízda jednosměrkou se ale později ukázala jako nejmenší problém. Řidič totiž nebyl schopen předložit osobní doklady ani řidičák.

„Strážníkům nejprve tvrdil, že nemůže doklady potřebné k řízení vozidla najít, poté předložil neplatné zdravotní osvědčení, vzápětí si vzpomněl, že řidičský průkaz i platné zdravotní osvědčení zapomněl v tašce, kterou má doma,“ vyjmenoval výmluvy řidiče mluvčí pardubických strážníků Jiří Sejkora.

Zdravotní osvědčení, nutné vzhledem k jeho věku, které strážníkům předložil, bylo platné do roku 2002, bylo tedy téměř 20 let propadlé.

„Až po konfrontaci s údaji z registru přiznal, že ví, že není držitelem příslušného zdravotního osvědčení a také, že jeho řidičský průkaz je zablokován,” doplnil Jiří Sejkora.

Kuriózní je poslední argument, který senior použil. Strážníkům tvrdil, že přece nějak musí jet na nákup. To už bylo na městské policisty zřejmě moc a na místo přivolali státní policii, která si celou věc převzala.

Blokace řidičského průkazu se teď může proměnit v zákaz řízení. Na jak dlouho to bude, rozhodne policejní vyšetřování.

Tagy: