Divadelní, muzikálový i filmový svět zasáhla další ztráta. Ve věku 69 let, krátce před srpnovými kulatinami, zemřel výrazný herec Vladimír Marek. Poslední roky kvůli částečnému ochrnutí a rakovině, s níž statečně bojoval, téměř nevycházel ze svého bytu na pražských Vinohradech. „Tělo se rozhodlo, že mi vrátí všechno, čím jsem ho za svého bujného života trápil. Já nějak tušil, že to tak bude,“ říkal ale s úsměvem.

Důsledky nemocí jej změnily k nepoznání, jeho příznivci na jeho dřívější ostře řezané rysy a výrazné postavy, jež ztvárnil, ale nezapomněli. „Od víkendu se nikomu neozýval. Tak jsem šel po všech možných institucích – nemocnice, přátelé, sousedé… Nakonec jsem nechal otevřít byt hasiči. Bohužel už byl Vláďa mrtvý,“ popsal smutné zjištění ve čtvrtek večer hercův přítel Radek Krejčí na Facebooku, kde se okamžitě strhla vlna soustrastných vzkazů Markovi do nebe.

Vladimír Marek (†69) si zahrál šaška v muzikálu Johanka z Arku na několika scénách.
Autor: Blesk, archiv V. Marka, Česká televize

Mezi jinými lidé často citovali jednu z hercových básní sepsaných do sbírky Moi (2019): „Chceš dýchat? Tady máš můj dech. Jenom až umřu, jedno nevynech. Zlíbej mi víčka a zatlač je pevně. Nemusím vidět, co zbylo tu ze mě,“ napsal před dvěma lety. I ve svých verších dokazoval svou křehkou duši a pravou povahu, jež ukrýval za zdánlivě drsnou vizáží rebela. „V tomhle divným světě zůstane tvoje stopa sakra hluboká,“ vzkázala mu přes Facebook třeba muzikálová zpěvačka Athina Langoska (58).

 

Vladimír Marek působil dlouhá léta (1973 až 1991) jako loutkoherec v královéhradeckém Divadle Drak, poté v pražském Divadle Na Zábradlí a na muzikálových scénách divadel Ta Fantastika nebo Hybernia. Diváci mu tleskali za ztvárnění rolí Šaška / Vypravěče v Johance z Arku, čaroděje Merlina v Excaliburu. Exceloval v představení Salome Brut i v klasice, jakou byl Strýček Váňa, nebo v divadle Globe, kde byl královnou Alžbětou v Richardu III. (2001). Ve filmu pak byl nepřehlédnutelný coby mafiánský boss Pexeso v Perníkové věži (2002) nebo manažer Pavola Habery ve Fontáně pre Zuzanu 2 (1993).

Vladimír Marek (†69) jako Pexeso ve snímku Perníková věž.
Autor: Blesk, archiv V. Marka, Česká televize

Poprvé o sobě ale dal vědět v šokujícím televizním experimentu režisérky Jitky Němcové (70) s názvem Taneční zábava (1990). V něm byla během uvádění hlavního večerního programu hlasatelka Marie Tomsová přepadena ozbrojeným šílencem a s pistolí u hlavy držena jako rukojmí. Diváci dlouho neměli tušení, že jde o fikci a Vladimíra Marka v roli teroristy si zapamatovali. Nezapomenutelným se ale stal pro každého, s kým se v životě setkal. Především díky své otevřenosti, vstřícnosti nebo humoru.

Podívejte se na ukázku z pořadu Taneční zábava:

V soukromém životě, s nímž se netajil a který byl stejně bouřlivý jako plný lásky, se nešetřil. Prošel si alkoholovým i drogovým obdobím. Dva roky žil ve vztahu s herečkou Bárou Štěpánovou (61), než prošel coming outem a přiznal, že je homosexuál. „Ano, bylo to krásné a byla to velká láska. Ale pak dostala Bára nabídku z Plzně a my se kultivovaně rozešli,“ prozradil dříve Blesku s tím, že Bára prý o jeho orientaci věděla, ale nevadila jí. Lásku prožil s Jiřím Horským, který ale zemřel na AIDS. Vztah měl před lety i s fotografem Martinem Kámenem (38). Marek byl také velkým milovníkem psů, dobré hudby, počítačovým a internetovým nadšencem. Zkrátka si užíval života plnými doušky. „Vladimíre, budiž ti lehko! Tak lehko, jak nám ubíhaly naše společné večery,“ zavzpomínala na něj i herečka Kristina Sitková (33). Vladimíru Markovi by 6. srpna bylo 70 let.

Video: Poslední poklona Milana Lasicy (†81): Video z posledních vteřin před smrtí

Video
Video se připravuje ...

Poslední poklona Milana Lasicy (†81): Video z posledních vteřin před smrtí Pluska.sk