Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Zřejmě slušnej oddíl. Krpálek je podruhé olympijským šampionem

Zlato z říše fantazie! Judista Lukáš Krpálek porazil ve finále olympijského turnaje ve váze nad 100 kilogramů Gruzínce Gurama Tušišviliho a stal se dvojnásobným šampionem. Pět let poté, co dominoval v Riu de Janeiro v nižší kategorii do 100 kg, bere nyní zlato i ze "supertěžké" váhy v Tokiu. Finálového soupeře porazil v ikonické hale Budókan na ippon. Bronz získali olympijský vítěz z let 2012 a 2016 Teddy Riner z Francie a Rus Tamerlan Bašajev.

Je nám líto, video expirovalo.
Přátelé a kamarádi fandili Krpálkovi na pražské Folimance

Česká výprava slaví po kajakáři Jiřím Prskavcovi druhé zlato během jediného dne. Celkem má na kontě už šest medailí, z toho tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou, navíc díky tenistkám přibudou další dvě minimálně stříbrné hodnoty.

"Celá ta cesta pro mě byla strašně náročná. Začátkem sezony tam bylo spoustu proher. Ale furt jsem chtěl udělat maximum pro to, aby to vyšlo a olympiáda byla pro mě úspěšná. Snažil jsem se dát do té přípravy všechno. Chci hrozně moc poděkovat všem, co mi v přípravě pomohli. Nebyla jednoduchá, poslední měsíce jsem hodně trpěl. Jsem neskutečně rád, že to vyšlo," vyprávěl Krpálek v rozhovoru pro ČT sport.

Třicetiletý český reprezentant vyřadil na cestě do finále Džaváda Mahdžúba z týmu uprchlíků, Uzbeka Bekmuroda Oltibojeva a v semifinále si poradil na wazari s domácím Hisajošim Harasawou. Ačkoliv Tušišviliho, mistra světa z roku 2018, dosud nikdy v kariéře neporazil a měl s ním bilanci 0:2, podařilo se mu prolomit čekání na nejdůležitějším turnaji.

Druhou zlatou olympijskou medailí si rodák z Jihlavy upevnil pozici nejúspěšnějšího českého judisty v historii.

Souboj Krpálek - Harasawa
zdroj: ČTK/AP

Krpálek o Tušišvilim před utkáním věděl, že přemožitel Bašajeva ze semifinále je silný právě v začátcích zápasů. V úvodu se proto snažil přečkat jeho útoky a dokázal ustát několik možných bodovaných chvatů.

Za pasivitu sice dostal dva tresty, ale v poslední minutě se mu podařilo převzít iniciativu, dostal soupeře na zem a získal wazari. V dobré pozici navíc nepolevil a ihned se mu podařilo dostat Tušišviliho i do držení. Když se z něj jeho o čtyři roky mladší soupeř nedokázal ani po deseti sekundách vymanit, mohl dojatý Krpálek slavit druhý olympijský titul.

Vítězkou v nejtěžší váze mezi ženami se stala Japonka Akira Soneová a vybojovala pro domácí zemi už deváté zlato. Ve finále kategorie nad 78 kg zdolala jednadvacetiletá mistryně světa z roku 2019 Kubánku Idalys Ortízovou, která dostala tři tresty za pasivitu. Ortízová obhájila stříbro z Ria, celkem už má čtvrtou olympijskou medaili včetně zlata z Londýna.

Judo:

Muži - nad 100 kg: 1. Krpálek (ČR), 2. Tušišvili (Gruz.), 3. Riner (Fr.) a Bašajev (Rus.), 5. Harasawa (Jap.) a Chammo (Ukr.), 7. Silva (Braz.) a Oltibojev (Uzb.).

Ženy - nad 78 kg: 1. Soneová (Japan), 2. Ortízová (Kuba), 3. Kindzerská (Ázerb.) a Dicková (Fr.), 5. Sü š'-jen (Čína) a Sayitová (Tur.), 7. Althemanová (Braz.) a Han Mi-čin (Korea).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články