USA | Očkování | Vakcinace

Facebook a Google pustí do kanceláří jen očkované zaměstnance, Apple zatím váhá

  • Velké firmy budou po svých zaměstnancích požadovat očkování
  • Shodují se na tom Google i Facebook, Apple zatím váhá
  • Povinné možná jistě spustí velké emoce a soudní procesy

Názory na vakcíny proti koronaviru se mohou lišit, avšak velké technologické společnosti mají v této otázce většinou jasno. V souvislosti s rostoucím počtem případů nákazy variantou Delta budou Google a Facebook vyžadovat, aby se zaměstnanci před návratem do kanceláří nechali očkovat, informuje Gizmodo.

Na začátku pandemie byly velké technologické firmy lídrem v zavádění práce na dálku. Nyní slouží také jako ukazatel toho, jak významné společnosti plánují bezpečný návrat svých zaměstnanců do kanceláří. Nezdá se však, že by všechny byly naladěné na stejné vlně.

Zatímco Google a Facebook budou vyžadovat, aby se všichni zaměstnanci před návratem do kanceláře nechali očkovat, generální ředitel společnosti Apple Tim Cook uvedl, že jeho firma zvažuje, zda je povinné očkování „správnou cestou, nebo ne“.

Google má jasno: bez očkování ne!

Generální ředitel Googlu Sundar Pichai v e-mailu zaslaném zaměstnancům napsal, že všichni, kdo pracují v kampusech Googlu, budou muset být očkováni. Tato politika se v příštích několika týdnech začne zavádět v USA a v dalších měsících i v ostatních regionech. Povinnost bude platit pouze v oblastech, kde jsou vakcíny běžně dostupné, a bude se lišit v závislosti na místních předpisech.

Pichai také poznamenal, že budou udělovány výjimky pro ty, kteří nemohou být očkováni ze „zdravotních nebo jiných oprávněných důvodů“. Google prodlouží svou dobrovolnou politiku práce z domova do 18. října a slíbil, že před přechodem na „úplné plány návratu do kanceláří“ bude mít nejméně 30denní lhůtu.

„Jsme velmi rádi, že jsme mohli začít znovu otevírat naše kampusy, a vyzýváme zaměstnance Googlu, jež se cítí bezpečně, aby chodili na pracoviště, která již byla otevřena,“ napsal Pichai. „Zároveň si uvědomujeme, že mnoho pracovníků zaznamenává ve svých komunitách výkyvy způsobené variantou Delta a obávají se návratu do kanceláří.“

Facebook očkování požaduje, Apple váhá

Jen několik hodin po Pichaiově e-mailu se ozval Facebook. Provozovatel největší sociální sítě rovněž uvedl, že bude vyžadovat, aby se američtí zaměstnanci nechali očkovat. „Jakmile se naše kanceláře znovu otevřou, budeme požadovat, aby se každý, kdo přijde pracovat do kteréhokoli z našich amerických kampusů, nechal očkovat,“ uvedla personální viceprezidentka Facebooku Lori Goler.

Generální ředitel Applu Tim Cook v komentáři pro Joshe Liptona z CNBC popřel, že by se Apple chystal udělat totéž. Uvedl, že se firma soustředí na plánování návratu do kanceláří, a poznamenal, že minulý týden posunula svůj časový plán ze začátku září přinejmenším na říjen. Tato nejistota se týká i maloobchodních prodejen.

Agentura Bloomberg uvádí, že Apple plánuje od 29. července vyžadovat ve svých kamenných prodejnách nošení obličejových masek, ale nepožaduje, aby se pracovníci v maloobchodu nechali očkovat.  Tim Cook na toto téma sdělil, že Apple nadále „denně sleduje situaci“, než se rozhodne, zda je to „správná cesta, nebo ne“.

Možností je práce na dálku

Očkování vyžaduje i Netflix

Netflix začal podle Deadline.com vyžadovat očkování pro všechny americké produkční týmy a jejich členy, kteří pracují v tzv. Zóně A. Do ní se řadí herci a všichni, kteří jsou s nimi v kontaktu.

Obecně lze říci, že velké technologické firmy se k hybridnímu pracovnímu modelu po propuknutí pandemie staví spíše vstřícně. V květnu Pichai na blogu napsal, že „budoucností práce je flexibilita“ a že Google umožní některým pracovníkům, aby se v rámci společnosti ucházeli o zaměstnání na dálku nebo se domluvili na přesunu do jiných kanceláří.

Také Facebook uvedl, že očekává nárůst počtu zaměstnanců najímaných na práci na dálku, a generální ředitel Mark Zuckerberg očekává, že v příštích pěti až deseti letech bude polovina zaměstnanců pracovat na dálku. Do hybridního modelu s možností trvalé práce na dálku naskočil také Microsoft, stejně jako Twitter a Spotify.

Předpokládáme, že soukromé firmy v USA bez větších problémů prosadí požadavky na očkování svých zaměstnanců. Pak je samozřejmě otázkou, jak naloží s pracovníky, kteří se očkovat nenechají. Některé bude jistě možné nechat pracovat na dálku, nicméně u řady profesí je osobní přítomnost nezbytná a v takových případech budou téměř jistě padat výpovědi.

Diskuze (27) Další článek: Chcete notebook do školní lavice? V novém Computeru jsme jich otestovali rovnou devět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,