Medaili bych i přes zákaz políbil, říká Holuša. Prskavec? Ustál obrovský tlak, klobouk dolů

Medaile u české výpravy začínají na olympiádě v Tokiu pěkně naskakovat. Váleli brokaři Lipták s Kosteleckým, tenistky mají jistou „placku“ v singlu i deblu, šampionem se ve vodním slalomu stal kajakář Jiří Prskavec. Sportovci z tuzemska zkrátka válí. „Navazují hezky na Rio de Janeiro. I když je to letos horší na psychiku," řekla plavkyně Lucie Svěcená v pořadu Co Čech, to trenér! na CNN Prima NEWS. Dalšími hosty vysílání byli tyčkař Jan Kudlička a běžec Jakub Holuša.

V pátek dopoledne středoevropského času zaválel kajakář Jiří Prskavec. V tokijském kanálu předvedl bezchybnou parádní jízdu a po bronzové medaili z Ria de Janeira získal zlato. „Obrovský úspěch. Po Riu de Janeiru nebyl v lehké pozici. Všichni očekávali, že vyhraje. Tlak musel být obrovský, a on ho ustál. A vyhrál o parník. Klobouk dolů,“ chválil krajana Jakub Holuša, halový mistr Evropy v běhu na 1 500 metrů z roku 2015.

Tyčkař Jam Kudlička chválil, s jakým náskokem zlato Prskavec vyhrál. „Tři vteřiny je velký náskok.“ Na Prskavce o dvě hodiny později navíc navázal judista Lukáš Krpálek, který po zlaté z Ria získal stejně krásný suvenýr i v těžké váze v Tokiu.

V suverénní české představení se ve čtvrtek proměnila střelecká soutěž v trapu. Jiří Lipták s Davidem Kosteleckým se postupně zbavili všech ostatních soupeřů a dali si finálový rozstřel o zlato a stříbro mezi sebou. Nakonec byl tím šťastnějším Lipták, Kosteleckého to však nemuselo tolik mrzet, zlatou už získal před 13 lety v Pekingu.

„Kluci byli úplně úžasní. Vystříleli ostatním rybník. Třeba kdyby se tam kvalifikovali tři borci, budeme mít kompletní sbírku. Ale je to něco, co se jen tak nezažije,“ uvedl Kudlička, který se také vyjádřil k zákazu líbání medailí kvůli pandemické době. „Je důležitější mít medaili na krku. Ale polibek cenného kovu bývá krásný. Budou s tím muset žít, ale důležité je, že medaili přivezou do České republiky.“

Holuša by prý podobné nařízení nerespektoval. „Asi bych to porušil. Buďme rádi, že olympiáda vůbec je, ale celé je to divné,“ konstatoval běžec.

Celkem už má výprava jistých sedm medailí. „Navazují hezky na Rio. I když je to horší na psychiku. Není tam taková atmosféra, ale přesto podávají skvělé výkony,“ podotkla plavkyně Lucie Svěcená. „Sedm medailí máme. Ale pro mě s Honzou (Kudličkou) teď začíná to pravé,“ zmínil Holuša to, že až v pátek startují soutěže atletů. „Doufám, že se do sbírání zapojí i atleti. Bude to těžké, nicméně v našem případě věřím hodům a vrhům. Uvidíme.“

V jeho atletické oblasti ale Holuša příliš nadějí nevidí. „V bězích asi šanci nemáme. Je to dané, proti Afričanům a Američanům je to těžké.“

Zato české tenistky už mají šanci na medaili stoprocentní. Markéta Vondroušová si zahraje finále dvouhry, Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou zase čtyřhry. „Klobouk dolů před nimi. Není to jen o tom vyhrát. Ty podmínky – hrají v extrémním vedru, zápas za zápasem,“ podotkl Kudlička.

Tagy:
Olympijské hry CNN Prima NEWS Rio de Janeiro pořady CNN Prima NEWS zlatá medaile olympijské hry sport Jiří Prskavec Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Co Čech, to trenér! Jiří Lipták Jan Kudlička Jakub Holuša Lucie Svěcená Letní olympijské hry 2021