Volby by vyhrálo ANO, koalice Spolu by podle průzkumu mohla vzít druhé místo Pirátům

ČTK ČTK
30. 7. 2021 11:55
Volby do Poslanecké sněmovny by nyní vyhrálo hnutí ANO s 23,5 procenta hlasů. Koalice Spolu by skončila na druhém místě s 21,5 procenta a o půl procentního bodu by předstihla koalici Pirátů a starostů. Vyplývá to z červencového volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění. Rozdíl mezi těmito třemi uskupeními ale není statisticky významný a nelze říci, které z nich mělo největší podporu.
Foto: CVVM

Předchozí, červnový model CVVM ukazoval na vítězství ANO s 24,5 procenta hlasů, Piráti a STAN měli 22,5 procenta a Spolu 19,5 procenta voličů. Od červnového měření ale agentura svůj model upravila, a není proto vhodné výsledky srovnávat.

Posílení koalice Spolu a naopak mírné oslabení koalice Pirátů a Starostů není podle CVVM staticky významné. Pro konstatování, zda jde o trend, je podle něj nutné počkat do dalšího šetření. "Podpora politickým subjektům zůstává v tuto chvíli relativně stabilní," dodalo centrum.

Čtvrtá by nyní ve volbách skončila SPD, kterou by volilo devět procent lidí. Pro komunisty by se rozhodlo osm procent voličů a pro sociální demokraty 6,5 procenta. Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do sněmovny by skončilo hnutí Přísaha se třemi procenty, společná kandidátka Trikolory, Svobodných a Soukromníků se 2,5 procenty hlasů a Zelení se dvěma procenty.

K volbám by nyní dorazilo 63 procent občanů. Účast by tak byla vyšší než při posledních sněmovních volbách v říjnu 2017, kdy dosáhla 60,8 procenta.

Průzkum se uskutečnil od 26. června do 11. července a zúčastnilo se ho 872 lidí s volebním právem. V posledních průzkumech jiných společností nyní většinou vede hnutí ANO, které v pozici lídra vystřídalo koalici Pirátů a starostů. Tato koalice je většinou druhá před třetí koalicí Spolu. Například podle volebního modelu STEM z konce června by ANO bylo první s 26,7 procenta hlasů, Piráti a starostové druzí s 24,1 procenta a Spolu třetí se 17,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy