Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Domácí limonády za pár korun: Zkuste malinovku, brazilskou nebo melounovou!

/
  • 30. července 2021 ● 12:35

    V létě je třeba dbát na správný pitný režim. Jeho základem má sice být voda, ale není na škodu, když si čas od času okruh nápojů zpestříte. Přinášíme recepty na lahodná letní osvěžení v podobě domácích limonád!

  • 1.

    Prvenství má Francie

    Limonádou se původně označoval pouze nápoj z citronové šťávy. Citronům se dříve dokonce u nás říkalo limony. A to díky tomu, že plody pocházejí z nejvíce pěstovaného citrovníku limonového. Navíc pojem limon označuje citron ve francouzštině a právě ve Francii byla údajně připravena první limonáda, a to už v roce 1630.

  • 2.

    Citronáda

    POTŘEBUJETE: ✔ 2 hrnky vody ✔ 6 hrnků studené vody ✔ 10 – 12 citronů ✔ 2 hrnky cukru ✔ plátky citronu a lístky máty

     

    POSTUP: Citrony vymačkejte. Smíchejte 2 hrnky vody s cukrem, dejte do kastrůlku a nechte projít varem. Za stálého míchání vařte, dokud se cukr nerozpustí, a vznikne vám sirup. Citronovou šťávu smíchejte s 6 hrnky studené vody a přilijte cukrový sirup. Podávejte s plátky citronu a mátou.

  • 3.

    Malinovka

    POTŘEBUJETE: ✔ 5 snítek máty ✔ 100 ml vody ✔ 270 g čerstvých malin ✔ 7 lžic třtinového cukru ✔ 1 litr perlivé vody ✔ šťávu z ½ citronu ✔ kostky ledu a plátky citronu

     

    POSTUP: Lístky máty otrhejte, smíchejte se 100 ml vody a cukrem, přiveďte k varu a nechte cukr zcela rozpustit. Cukrový sirup nechte vychladnout. Maliny omyjte (hrst nechte na ozdobu) a rozmixujte do hladkého pyré. Propasírujte přes síto. Smíchejte s perlivou vodou, citronovou šťávou a zchladlým sirupem. Dejte vychladit a podávejte s kostkami ledu, plátky citronu a malinami.

  • 4.

    Jahodová

    POTŘEBUJETE: ✔ 2cm kus čerstvého zázvoru ✔ 2 hrnky vody ✔ 2 hrnky cukru ✔ 2 hrnky perlivé vody ✔ 450 g čerstvých jahod ✔ 2 hrnky citronády ✔ plátky citronu

     

    POSTUP: Oloupaný zázvor přelijte 2 hrnky vody, přimíchejte cukr a přiveďte k varu. Vařte cca 15 minut, vyndejte zázvor a nechte vychladnout. Většinu jahod (nechte si jich pár na ozdobu) omyjte, zbavte stopky a rozmixujte. Přeceďte přes síto. Jahodový základ smíchejte s citronádou, hrnkem zázvorového sirupu a perlivou vodou. Limonádu podávejte se zbylými jahodami a plátky citronu.

  • 5.

    Brazilská

    POTŘEBUJETE: ✔ 3 vymačkané limetky ✔ 1/3 hrnku kokosového mléka ✔ 1/3 hrnku cukru ✔ 4 hrnky studené vody ✔ kostky ledu a plátky limetky

     

    POSTUP: Vyšlehejte limetkovou šťávu s kokosovým mlékem, cukrem a 2 hrnky vody. Přeceďte přes síto a smíchejte se zbylou vodou. Podávejte s ledem a plátky limetky.

     

    VIDEO: Marmelády a džemy: Jaký je mezi nimi rozdíl?

    Video
    Video se připravuje ...

    Marmelády a džemy: jaký je mezi nimi rozdíl a jak poznat kvalitní 

  • 6.

    Melounová

    POTŘEBUJETE: ✔ 500 g bezpeckového vodního melounu (nejlépe vychlazeného) ✔ šťávu ze 2 limetek ✔ 2 lžíce třtinového cukru ✔ 300 ml studené vody ✔ kostky ledu

     

    POSTUP: Rozmixujte dužinu bezpeckového melounu, přidejte citronovou šťávu a cukr a znovu rozmixujte. Smíchejte se studenou vodou a dejte limonádu alespoň na 30 minut do lednice.

     

Dnešní horoskopy