Japonsko, kde je olympiáda, opět hlásí přes 10.000 nakažených koronavirem za den

Japonsko hlásí 10.743 případů nákazy koronavirem za uplynulý den, svůj nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Uvedla to dnes agentura Reuters. V Tokiu, které právě hostí letní olympijské hry, se prokázalo dalších 3300 infekcí.

O den dříve jich japonská metropole zaznamenala rekordních 3865. V návaznosti na růst počtu případů nákazy se Japonsko dnes rozhodlo prodloužit v Tokiu nouzový stav a rozšířit ho také na další oblasti včetně okolí hlavního města.

Japonsku se zatím dařilo držet koronavirus pod kontrolou, v poslední době se ale potýká s vysoce nakažlivou variantou delta. Ve čtvrtek se denní přírůstek infekcí v zemi poprvé přehoupl přes 10.000. Tokio tento týden tři dny po sobě zaznamenalo rekordní přírůstky počtu nakažených, což začíná vytvářet tlak na zdravotní systém. V polovině týdne bylo v metropoli obsazených 64 procent lůžek vyhrazených pro pacienty s těžkou formou covidu-19.

Organizátoři olympijských her dnes oznámili 27 nových případů covidu-19, tři z nich se vyskytly mezi sportovci. Celkem se tak v olympijském areálu od začátku července nakazilo už 220 lidí

Nouzový stav v Tokiu a na jižním ostrově Okinawa bude prodloužen do 31. srpna. Ve třech prefekturách poblíž Tokia a v Ósace na západě země pak bude stav nouze platit od 2. do 31. srpna.

V Japonsku, které má zhruba 126 milionů obyvatel, se od začátku šíření koronaviru podle dat americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) prokázalo zhruba 904.500 případů nákazy a 15.188 lidí tam po nákaze koronavirem zemřelo.

Epidemická opatření v Japonsku fungují z větší části na dobrovolné bázi a mnozí lidé jsou již méně ochotni zůstávat doma. Omezit provoz odmítají také některé bary. Plné očkování má v Japonsku méně než 30 procent obyvatel.

Související

Více souvisejících

Japonsko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy