Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Olympijské Japonsko má přes 10 000 nakažených za den. A lockdown v Sydney ohlídá armáda

Autor: ČTK - 
30. července 2021
13:45

Japonsko hlásí 10 743 případů nákazy koronavirem za uplynulý den, svůj nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Uvedla to agentura Reuters. V Tokiu, které právě hostí letní olympijské hry, se prokázalo dalších 3300 infekcí. O den dříve jich japonská metropole zaznamenala rekordních 3865. V návaznosti na růst počtu případů nákazy se Japonsko rozhodlo prodloužit v Tokiu nouzový stav a rozšířit ho také na další oblasti včetně okolí hlavního města. Asi 300 vojáků bude nasazeno do ulic australského Sydney, aby tam dohlíželi na dodržování omezení pohybu. Podle agentury AFP to dnes oznámily australské úřady.

Japonsku se zatím dařilo držet koronavirus pod kontrolou, v poslední době se ale potýká s vysoce nakažlivou variantou delta. Ve čtvrtek se denní přírůstek infekcí v zemi poprvé přehoupl přes 10 000. Tokio tento týden tři dny po sobě zaznamenalo rekordní přírůstky počtu nakažených, což začíná vytvářet tlak na zdravotní systém. V polovině týdne bylo v metropoli obsazených 64 procent lůžek vyhrazených pro pacienty s těžkou formou covidu-19.

Organizátoři olympijských her dnes oznámili 27 nových případů covidu-19, tři z nich se vyskytly mezi sportovci. Celkem se tak v olympijském areálu od začátku července nakazilo už 220 lidí.

Nouzový stav v Tokiu a na jižním ostrově Okinawa bude prodloužen do 31. srpna. Ve třech prefekturách poblíž Tokia a v Ósace na západě země pak bude stav nouze platit od 2. do 31. srpna.

V Japonsku, které má zhruba 126 milionů obyvatel, se od začátku šíření koronaviru podle dat americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) prokázalo zhruba 904 500 případů nákazy a 15 188 lidí tam po nákaze koronavirem zemřelo.

Epidemická opatření v Japonsku fungují z větší části na dobrovolné bázi a mnozí lidé jsou již méně ochotni zůstávat doma. Omezit provoz odmítají také některé bary. Plné očkování má v Japonsku méně než 30 procent obyvatel.

V Sydney se ulice hemží vojáky

V Sydney platí již pátým týdnem lockdown, který by měl trvat až do konce srpna. Australský premiér Scott Morrison kromě toho dnes podle Reuters uvedl, že než začne země otevírat své hranice, musí být naočkováno alespoň 80 procent dospělé populace v zemi.

Obyvatelé pětimilionové metropole mohou opouštět domovy jen v určitých případech, například pokud jdou či jedou do zaměstnání, které je považováno za klíčové, do obchodu, k lékaři nebo za sportem. V parcích i u mořského pobřeží jsou však stále častěji vidět hloučky lidí, kteří si povídají a popíjejí kávu, a policie rozdává čím dál častěji pokuty za porušování epidemických opatření.

Vojáci by měli svoji misi v ulicích začít v pondělí večer. Policie dnes hájila rozhodnutí vyslat do ulic armádu obdobnou zkušeností z minulého roku, kdy podle svých slov mohla díky navýšení kapacity „provést více kontrol“.

Díky přísným opatřením a uzavření hranic státu registrovala dosud Austrálie velmi nízké přírůstky koronavirových infekcí. V poslední době však eviduje stovky nových případů denně. V porovnání s některými ostatními státy po celém světě by se tato bilance nemusela zdát závažná, australská strategie boje proti koronaviru se však vyznačuje snahou stlačit počty případů k nule.

Ve čtvrtek ohlásil Nový Jižní Wales, kde Sydney leží, přes 230 případů koronaviru, což je podle agentury Reuters nejvíce v tomto státu od začátku pandemie. Dohromady se v 25milionové Austrálii od počátku šíření viru prokázalo necelých 40 000 případů. Po nákaze koronavirem tam zemřelo 923 lidí. Plně očkováno bylo v zemi zatím 18 procent lidí starších 16 let.

Video  Angličané nenávidí buzeraci, říká o masivním rozvolnění Čech žijící v Londýně. A co nemocnice?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa