Kryptoměny opět vyrábějí boháče. Investoři si za deset dní přilepšili o 380 miliard dolarů

Závěr července se nese ve znamení růstu kryptoměnového trhu

Závěr července se nese ve znamení růstu kryptoměnového trhu Zdroj: profimedia

Svět kryptoměn v závěru července znovu přepnul do role generátoru bohatství. Investoři si jen za uplynulých deset dní přilepšili o více než 380 miliard dolarů, o které vzrostla hodnota globálního trhu virtuálních mincí, což odpovídá takřka třetinovému nárůstu. I přes relativně krátké trvání jde o nejdelší růstovou etapu kryptotrhu od konce dubna, kdy svět virtuálních mincí šplhal k historickému rekordu. Doslova útokem vzali spekulanti kryptoměny a tokeny využívané v herním průmyslu, které dokázaly kupcům v závěru měsíce takřka zdvojnásobit investici. 

Růstové impulsy, paradoxně včetně těch nenaplněných, prý mohou zvýšit apetit po kryptoměnách i v příštích týdnech. „Trh čekal už nějakou dobu na impulz k růstu poté, co se ukázalo, že potenciál ke spekulacím na pokles kryptoměn se vyčerpal,“ soudí Jan Lamser z fintechové společnosti Red Eggs.

Sílu trhu podle něho ukázal způsob, jakým se vypořádal s fámou o akceptaci kryptoměn největším globálním e-shopem Amazon. „I po vyvrácení této fámy se trh dál drží na dosažené úrovni, možná i s dalším potenciálem k růstu,“ dodává Lamser.

Kryptoměnový trh padl na své lokální dno 20. července, kdy na světových burzách obíhaly mince v celkové hodnotě 1,18 bilionu dolarů. To znamenalo nejlevnější trh od počátku února, kdy se začala formovat masivní růstová vlna vrcholící v polovině května.

tržní hodnota kryptoměntržní hodnota kryptoměn|E15

 

Tehdy se hodnota trhu přiblížila k rekordním 2,6 bilionu dolarů. Poté trh během dvou týdnů propadl přibližně o polovinu a až do závěru července stagnoval, či mírně slábl. 

Po více než týdnu intenzivního růstu zažehnutému i obnoveným vstřícným postojem Elona Muska trh vystoupal na takřka šestitýdenní maxima. Zhruba polovinu ze zmíněných bezmála čtyř set miliard vydělal investorům bitcoin, zbytek alternativní mince.

„Bitcoin se vyšvihl na vrchol konsolidačního pásma, kde však byl již v červnu a k definitivnímu proražení tehdy nedošlo. Nyní vypadá růst ještě dynamičtěji a zdravěji,“ soudí člen vedení společnosti XTB Michael Kopta. „Šance na rezolutní průraz hranice čtyřiceti tisíc dolarů je nyní větší než tehdy. Pokud se to podaří, mohli bychom se opět podívat k maximům u šedesáti tisíc dolarů,“ dodává Kopta.

Podstatně rychleji než trh jako celek se přitom na růstové vlně svezly „tematické“ mince a tokeny spojené s některou z konkrétních oblastí ekonomiky. Jediný týden tak například stačil k tomu, aby mince využívané v počítačových a mobilních hrách a platformách podražily podle statistik serveru Coingecko v průměru o 93 procent.

Příkladem může být mince Axie Infinity související se stejnojmennou hrou konceptem blízkou známým Pokémonům, která od červencového obratu trhu vydělala 186 procent. Nadprůměrně se dařilo i kryptoměnám a tokenům z branže decentralizovaných financí, a to zejména spojených s kryptoměnovými půjčkami. Solidně si vedlo i „tokenizované umění“ v podobě NFT, kde ceny tokenů vzrostly v průměru takřka o čtyřicet procent. 

Navzdory růstu trhu se nicméně na kryptoburzách nezačalo protáčet zásadněji více peněz, než odpovídá prostému růstu cen mincí. „Z kryptoaktiv se stáhla část horkých a hloupých peněz, tedy krátkodobých spekulantů, ba gamblerů,“ zdůrazňuje ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Až šestinásobně vyšší objemy obchodů poblíž květnového vrcholu souvisely i s širším využíváním obchodování takzvaně na páku, tedy v kombinaci vlastních a půjčených peněz. „Rozsáhlé cenové výkyvy nahoru i dolů ovšem budou pokračovat i v následujících měsících,“ upozorňuje ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak s tím, že i přes méně hektické obchodování stabilní kryptoměnový trh neočekává.