Učitelé za očkování dva dny volna nezískají. Ve školství se opatření týká pouze inspektorů

Vláda v pátek schválila, že státní zaměstnanci očkovaní proti covidu-19 dostanou dva dny volna. Učitelů, kterých je přes 180 tisíc, se tento benefit týkat nebude. „To, co schválila vláda, se týká pouze státních zaměstnanců, kteří jsou pod službou, nebo zaměstnanců ministerstev. Ve školství jde o zaměstnance České školní inspekce,“ řekl serveru iROZHLAS.cz František Dobšík za odborový svaz pracovníků školství. Ministerstvo jeho slova potvrdilo.

Původní zpráva Praha (Aktualizováno: 14:00 30. 7. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Písemné maturity z matematiky v Gymnáziu Nad Štolou.

Očkovaní učitelé volno navíc nedostanou | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Učitelů se zmíněné opatření netýká, protože je zaměstnávají jednotlivé právnické osoby vykonávající činnost škol,“ odpověděl na dotaz serveru iROZHLAS.cz ředitel tiskového odboru ministerstva školství Ondřej Macura. Vláda o tom podle něj ani rozhodovat nemůže.

Očkovaní státní zaměstnanci budou mít dva dny placeného volna navíc, rozhodla vláda

Číst článek

Dvoudenním volnem se vláda snaží motivovat k očkování proti koronaviru, komentoval rozhodnutí na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Týkat by se mělo i těch strátních zaměstnanců, kteří se nechali očkovat od 1. ledna letošního roku. „Nenašel jsem jiný způsob motivace. Někdo může kritizovat, že to není spravedlivé. Ale myslím, že je to spravedlivé,“ řekl.

Babiš o úmyslu dát očkovaným státním zaměstnancům volno mluvil od středy. Že by se opatření mělo týkat právě i sektoru školství, naznačovala v uplynulých dnech média, která je zahrnovala do svých výčtů o počtu státních zaměstnanců. Učitelů je totiž ve státní správě nejvíce, aktuálně jde o 187 975 lidí. Nepedagogických pracovníků ve školství je zhruba 70 tisíc.

Motivace pro inspektory

Česká školní inspekce nemá evidenci očkovaných zaměstnanců. Data se však podle nich dají dohledat. Ještě do konce června totiž bylo nutné testování ve firmách, kterého se nemuseli účastnit právě očkovaní.

„Předpokládám, že drtivá většina našich lidí měla zájem o očkování, a pokud už to bylo možné v jejich případech, tak se naočkovali. Pokud jsou tam lidé, kteří nejsou naočkovaní, tak to bude dramatická menšina z celkového počtu lidí,“ přiblížil redakci náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Očkujte učitele nad 55 let, vzkázal Plaga ředitelům. Dvě třetiny přihlášených jsou mladší, ukazují data

Číst článek

Jestli nenaočkované bude pobídka dvoudenního volna motivovat, není podle Andryse jasné: „To vůbec nedokážu posoudit.“

Přednostní očkování

Ministerstvo školství dodalo, že učitelům i nepedagogickým pracovníkům se dostalo možnosti přednostního očkování už v březnu.

Pracovníci ve školství se mohli registrovat k očkování ještě před lidmi staršími šedesáti let a chronicky nemocnými. Očkování přednostně dostali učitelé ve věku 55 let a starší. Po nich následovali pracovníci škol, u nichž se předpokládal nejdřívější návrat k prezenční výuce. Zejména se jednalo o učitele žáků 9. ročníků a pracovníky zajišťující chod školních jídelen nebo školních klubů.

Prioritní očkování pedagogických a nepedagogických pracovníků na jaře vyvolalo vlnu kritiky. „Musíme si uvědomit, že na zachránění jednoho života stačí naočkovat dvacet lidí v domech pro seniory, 160 lidí nad 80 let, ale desetitisíce učitelů. Očkování učitelů je naprostým nesmyslem a ohromnou chybou v současné epidemické situaci,“ komentoval na konci února v rozhovoru pro Radiožurnál matematik René Levínský.

Anna Urbanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme