Favorit tenisového turnaje Djoković si o zlato nezahraje, v semifinále vypadl se Zverevem

Největší favorit olympijského turnaje tenistů Novak Djoković vypadl v Tokiu v semifinále a bronz z roku 2008 z Pekingu nevylepší. Srbský vítěz všech tří dosavadních letošních grandslamů prohrál po dvouhodinovém boji s Němcem Alexanderem Zverevem 6:1, 3:6, 1:6. Čtvrtý nasazený Zverev v nedělním finále nastoupí proti turnajové dvanáctce Karenu Chačanovovi z Ruska.

Tokio (Aktualizováno: 14:16 30. 7. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković prohrál v semifinále s němcem Zverevem, bojovat bude tedy jen o bronz.

Novak Djoković prohrál v semifinále s němcem Zverevem, bojovat bude tedy jen o bronz. | Foto: Mike Segar | Zdroj: Reuters

Djoković, který ve čtyřech předchozích zápasech v Tokiu neztratil ani set, přitom nad Zverevem ve druhé sadě po brejku vedl 3:2. V tu chvíli se zdálo, že čtyřiatřicetiletý Srb neochvějně kráčí k vytouženému olympijskému zlatu, pak ale zcela vypadl z rytmu a čtyřikrát za sebou ztratil podání. V utkání o třetí místo nastoupí první hráč světového žebříčku proti Pablu Carreňovi ze Španělska.

Vondroušová je v olympijském finále. Ukrajinku Svitolinovou porazila s přehledem 6:3 a 6:1

Číst článek

Vítěz rekordních 20 grandslamů Djoković se mohl stát prvním mužem, který by získal tzv. Golden Slam. Ovládnout v jednom roce všechny turnaje velké čtyřky i olympiádu se dosud povedlo pouze Němce Steffi Grafové v roce 1988.

Čtyřiadvacetiletý Zverev dokázal Djokoviće v minulosti dvakrát z osmi zápasů porazit. Jedna z těchto výher vynesla někdejšímu svěřenci Ivana Lendla dosud nejcennější úspěch, triumf na Turnaji mistrů 2018. Grandslamový titul mu zatím schází.

Chačanov přehrál turnajovou šestku Španěla Pabla Carreňa dvakrát 6:3. Carreňo si ve čtvrtfinále poradil s druhým nasazeným Daniilem Medveděvem, na dalšího ruského tenistu už ale nestačil. Chačanov může navázat na Jevgenije Kafelnikova, který triumfoval před 21 lety v Sydney, ve finále však 25. hráč světového žebříčku favoritem nebude.

Zverev jako by nemohl svému postupu věřit

Novozélandský úspěch

Nový Zéland má první tenisovou medaili z OH. V Tokiu získali deblový bronz Michael Venus a Marcus Daniell po výhře 7:6, 6:2 nad Austinem Krajickem a Tennysem Sandgrenem z USA. O zlato se v chorvatském souboji utkají Marin Čilić a Ivan Dodig s nejvýše nasazenými Nikolou Mektićem a Matem Pavićem.

Venus ještě loni patřil do elitní světové deblové desítky, ve dvouhře prakticky neznámý Daniell je v žebříčku padesátý a na okruhu ATP vybojoval pět titulů. Poražená dvojice nedokázala v souboji třicátníků prodloužit americkou medailovou šňůru, která začala v Pekingu bronzem Mikea a Boba Bryanových a pokračovala i v Londýně a v Riu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme