Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Protilátky k bezinfekčnosti nestačí, jsou experti neoblomní. „U chřipky je taky neměříme“

Aktualizováno -
30. července 2021
16:34
Autor: ČTK, for - 
30. července 2021
14:30

Jaromír Jágr či třeba Vivien Babišová by se neměli zdráhat a jít na očkování. Odborníci totiž nedoporučují uznávat protilátky na covid-19 jako prokázání bezinfekčnosti. Člověk, který má protilátky, podle nich může onemocnět. Naopak negativní test na protilátky neznamená, že se člověk nedokáže před infekcí covidem chránit. Novinářům to řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková, která je zároveň předsedkyní České pneumologické a ftizeologické společnosti. 

Podle Vašákové není imunita jednoznačně zobrazitelná pouze protilátkami. I když člověk má pozitivní protilátky, může podle ní onemocnět a jsou i známy případy, kdy se to stalo. Naopak negativní výsledek testování na protilátky neznamená, že se organismus nedokáže chránit. Proto závěrem je, že přítomnost protilátek nelze využít jako prokázání bezinfekčnosti.

Vašáková také řekla, že na tomto stanovisku se shodli členové klinické skupiny, která je pracovní a poradní skupinou ministerstva. Ministerstvo podle ní názor skupiny akceptuje a nebude vydávat žádné opatření, které by přítomnost protilátek zohledňovalo.

Podle předsedy vakcinologické společnosti Romana Chlíbka také nejsou protilátky důvodem, proč by se člověk neměl nechat očkovat. „Rozhodně nejsou kontraindikací a překážkou k očkování,“ uvedl a podotkl, že by jinak tato informace byla i v informacích o přípravku. 

Koronavirus bude chodit každý rok. Jako chřipka

Test na protilátky je podle Vašákové v současnosti důležitý jen ve dvou případech. První je, pokud má člověk příznaky covidu, ale test na covid má negativní. Protilátky se vyšetřují také u dárců krevní plazmy, která se experimentálně používá k léčbě covidu.

Primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí v Nemocnici Na Bulovce Hana Roháčová navíc podotkla, že protilátky se neměří ani u jiných infekčních chorob před očkováním. „Jsme zvyklí, že nám téměř každý rok chodí chřipka a to se bude dít i s koronavirem. Uvědomme si, že u žádné z těchto nemocí neměříme před očkováním protilátky,“ řekla během tiskové konference. 

Podle expertů by na prokázání bezinfekčnosti rozhodně nestačilo množství protilátek. „To bychom museli vyšetřovat paměťové buňky, které jsou ve tkáni a v kostní dřeni. I tak by jejich nepřítomnost neznamenala, že imunita není chráněná,“ poznamenala dále Vašáková s tím, že cílem odborných skupin je především ochránit ty lidi, kteří by se mohli mylně domnívat, že jsou ochráněni díky protilátkám, a pak by mohli skončit na jednotce intenzivní péče.

Video  Vláda schválila lékařskou výjimku z nošení respirátorů i dva dny volna pro očkované  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 30. července 2021 21:50 )

povídejte to někomu

orlus ( 30. července 2021 19:08 )

Jakože očkovaný člověk Covid nemůže dostat? Může. Někteří umřeli i po očkování.

Jirik-ta ( 30. července 2021 16:18 )

kšef je kšeft

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa