Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Další Techtle Mechtle? Hygienici varují před ohniskem na diskotékách v Jablonci

Autor: ČTK - 
30. července 2021
15:00

Hygienici v Libereckém kraji doporučují lidem, kteří v pátek 23. července navštívili kluby Střelnice Jablonec a Disco Club Malibu v Jablonci nad Nisou, aby se nechali preventivně otestovat na koronavirus. Mohli se totiž setkat s nakaženým. Testovat a sledovat svůj zdravotní stav by měli také účastníci závodů a doprovodného programu světové série ve foucrossu horských kol, která se v Jablonci uskutečnila od 15. do 17. července. V pátek o tom informovala mluvčí krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

Za poslední týden evidují podle webu ministerstva zdravotnictví hygienici v Libereckém kraji 59 případů onemocnění covidem-19, z toho 24 případů na Liberecku, 23 na sousedním Jablonecku, a po šesti případech na Českolipsku a Semilsku. Nejméně příznivá je epidemiologická situace v okrese Jablonec nad Nisou, kde za posledních sedm dní přibylo bezmála 26 potvrzených případů nákazy na 100 000 obyvatel.

„Na začátku tohoto týdne se objevily jednotky případů ve dvou menších ohniscích v okrese Jablonec nad Nisou. Epidemiologickým šetřením v průběhu týdne bylo z přibývajících případů zjištěno, že celá pětina onemocnění souvisí se závody světové série ve foucrossu horských kol. Onemocnění evidujeme mezi závodníky, diváky, a i mezi účastníky závěrečné after-party 17. července,“ doplnila ředitelka protiepidemického odboru Jana Prattingerová.

Hygienici také odhalili koronavirus u člověka, který minulý pátek navštívil jablonecké kluby Střelnice a Disco Club Malibu. „Z epidemiologického šetření vyplynulo, že nemocná osoba byla v době návštěvy klubů infekční,“ řekla Balašová. Protože v klubech dochází k úzkému kontaktu lidí, doporučují hygienici z důvodu prevence nekontrolovaného šíření koronaviru, aby si všichni, kdo v klubech nebo na závodech byli, došli na PCR testy, které hradí pojišťovna.

V případě sebemenších respiračních potíží, které mohou být příznaky onemocnění covidem, by měli kontaktovat své praktické lékaře pro vystavení žádanky na PCR vyšetření nebo krajskou hygienickou stanici. „Vzhledem k letnímu počasí doporučujeme nepodceňovat drobné zdravotní potíže, jakými jsou rýma, bolest hlavy či únava, kdy se může zdát, že příčinou je pobyt na sluníčku nebo používání klimatizace. V případě, že máme tyto příznaky, je zodpovědné před účastí kdekoliv, kde je požadován průkaz bezinfekčnosti, zvolit raději test PCR než test antigenní,“ doporučila Prattingerová.

Video  Záběry z proticovidového "zátahu" na pražské kluby, při kterém policie s hygienou kontrolovali potvrzení o bezinfekčnosti návštěvníků i dodržování pravidel ze strany podniků  - David Turek, Václav Burian
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 30. července 2021 21:49 )

mladý to zvládnou levou zadní a naše totalitní vláda taky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa