Hlavní obsah

První atletické zlato má v Tokiu Barega z Etiopie za 10 000 metrů

Aktualizováno

První olympijské zlato v atletice v Tokiu získal v běhu na 10.000 metrů Selemon Barega z Etiopie v čase 27:43,22. V drtivém finiši porazil světového rekordmana Joshuu Cheptegeie z Ugandy, třetí doběhl další Uganďan Jacob Kiplimo.

Foto: ČTK

Etiopan Selemon Barega získal zlatou medaili v běhu na 10 000 metrů.

Článek

Jiný ugandský vytrvalec Stephen Kissa vyrazil hned od startu a získal až padesátimetrový náskok. Ale to byla jen epizoda, která skončila po osmnácti minutách, kdy ho soupeři dostihli a on vzdal.

Po závodě byl víc středem pozornosti novinářů než medailisté. "Měli jsme plán rozběhnout rychlý závod a já jsem se obětoval," prozradil taktiku, podle níž se dva jeho krajané měli k němu připojit. "Ale když jsem se otočil, nebyli tam. Chtěli jsme zlato a bohužel máme jen stříbro a bronz. Přesto jsem šťastný a třeba se někdo příště obětuje pro mě," řekl Kissa.

V tokijském dusnu začínali vytrvalci opatrně, až v závěrečné třetině se začal starat o zrychlení Keňan Rhonex Kipruto. Jako by chtěl ukončit čekání své země na olympijské zlato v této disciplíně, které i přes skvělé výkony vytrvalců trvá už od roku 1968. Závěr ale měl nejlepší Barega a ke stříbru z pětky na mistrovství světa z Dauhá přidal olympijské zlato.

Krok s ním nakonec neudržel ani Cheptegei, ani lídr letošních tabulek a mistr světa v půlmaratonu Kiplimo a jejich závěr přišel pozdě. Barega na vytrvaleckém olympijském trůnu vystřídal Brita Mo Faraha, ale double jako on na dvou předchozích olympiádách nechystá. Etiopie na poloviční trať nominovala jinou trojici.

Barega prohlásil, že je pyšný na to, že jeho země po dlouhé době znovu získala zlato v nejdelší dráhové disciplíně. "O nás se dobře ví, že jsme bývali vítězi na 10.000 metrů. Ale od dob, kdy Kenenisa Bekele (v roce 2008 v Pekingu) naposledy vyhrál, se nám to nedařilo," připomněl, že po čtyřech zlatých v řadě přišel půst. Dodal, že byl připraven na ostrý finiš. "Čtyři sta metrů před cílem už jsem si byl jist, že vyhraju," řekl první atletický vítěz.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Atletika
Finále:
10.000 m:
1. Barega (Et.) 27:43,22,
2. Cheptegei 27:43,63,
3. Kiplimo (oba Ug.) 27:43,88,
4. Aregawi (Et.) 27:46,16,
5. Fisher (USA) 27:46,39,
6. Ahmed (Kan.) 27:47,76,
7. Kwemoi (Keňa) 27:50,06,
8. Kejelcha (Et.) 27:52,03.

Reklama

Související témata: