Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Ma Lung se zapsal do olympijské historie, jako první stolní tenista obhájil zlato ve dvouhře

Mužský singl ve stolním tenise má po pěti letech stejného olympijského vítěze. Číňan Ma Lung totiž v Tokiu jako první v historii obhájil titul. Ve finále zdolal krajana a světovou jedničku Fan Čen-tunga 4:2, napodobil krajanku Čchen Meng a spolu s týmovými úspěchy vybojoval pod pěti kruhy už čtvrté zlato. Bronz získal Němec Dimitrij Ovtcharov.

Čínský stolní tenista Ma Lung se raduje z vítězství
zdroj: AP autor: Kin Cheung

Dvaatřicetiletý druhý nasazený Ma Lung získal jasně první set, ale o osm let mladší soupeř se zlepšil a vyrovnal. Za stavu 8:8 ve třetí sadě si zkušenější z obou hráčů vzal oddechový čas a poté se dostal do vedení o dva sety. Fan Čen-tung v utkání plném rychlých výměn dokázal snížit, avšak v šesté sadě už opět dominoval vítěz posledních tří světových šampionátů.

"Zápas proti Fan Čen-tungovi je asi jediný na světě, který můžu odehrát bez tlaku, není to jako proti soupeři z jiné země. Stále tu ale máme ještě týmovou soutěž, takže jsem se snažil krotit svou radost, abych se neuspokojil," uvedl Ma Lung, jehož od neděle v soutěži družstev doplní Fan Čen-tung a Sü Sin.

Číňané od zařazení stolního tenisu do programu olympiády v roce 1988 získali 30 z 35 zlatých medailí a na předchozích trojích Hrách ovládli všechny turnaje. Letos jim stoprocentní bilanci překazili už v úvodním mixu Japonci Džun Mizutani a Mimo Itóová.

Stolní tenis:

Muži - dvouhra:
Finále:
Ma Lung - Fan Čen-tung (oba Čína) 4:2 (4, -10, 8, 9, -3, 7)
O 3. místo: Ovtcharov (Něm.) - Lin Jün-ťü (Tchaj-wan) 4:3 (11,- 9, -6, 4, -4, 13, 7)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články