Češi na olympiádě: Parkurista Ondřej Zvára v Tokiu naposledy představí svého koně

Čeští parkuroví jezdci se na olympiádě představí v týmové soutěži po 85 letech. Jeho členem je vedle Anny Kellnerové, Aleše Opatrného a Kamila Papouška i Ondřej Zvára, který v Tokiu naposledy ukáže svého koně Cento Lano. V týmovém i individuálním závodě nicméně mohou soutěžit jen tři z nich. Kteří to budou?

Ondřej Zvára (37 let), jezdectví

  • Disciplína: parkur družstva
  • Datum a místo narození: 16. listopadu 1983, Vlašim
  • Výška a váha: 170 cm, 68 kg
  • Klub: Arcus Czech
  • Trenér: Miroslav Půlpán
  • Kůň: Cento Lano

Ondřej Zvára startuje na svých prvních olympijských hrách. S jezdectvím začínal doma na ponících pod vedením otce. Později ho jako juniora na republikové úrovni trénoval Václav Štěcher a dále v Oldstaji Milan Pěchouček. Poté se přestěhoval do Francie k sestrám De Moussac a dostal se i k brazilskému olympijskému vítězi Nelsonu Pessoovi, který v Belgii založil uznávanou jezdeckou školu. Od roku 2009 je pak ve stáji Arcus.

Zásadní koně v jeho životě byli Saud, Derrick, Carmen a Cento Lano, kterého v Tokiu předvede naposledy v závodech a pak mu dopřeje zasloužený důchod.

„Nejen, že musíme mít vlastní kvalitu na olympijskou soutěž, ale hlavně – a to podle mě mnohem větší část – musí mít kvalitu kůň,“ vysvětlil Zvára, co je u parkurového jezdectví klíčové. „A to ještě neznamená, že olympijského koně najdete a máte. Je tam strašně věcí okolo. Musí mu vycházet věk, velký problém v dnešní době je zdraví koní, aby vydrželi takovou zátěž. A to všechno, když se má spojit, je velmi obtížné synchronizovat,“ uvedl pro Český rozhlas.

Jezdeckým vzorem Zváry je francouzský dvojnásobný bronzový olympionik Michel Robert. Mezi Ondřejovy záliby patří lyžování nebo četba.

Tagy:
Francie Tokio Olympijské hry olympiáda Český rozhlas Belgie Vlašim Anna Kellnerová jezdectví parkur Aleš Opatrný Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Ondřej Zvára ARCUS