Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Medvědi už vědí, že tůristi nemaj zbraně: Šelma si počíhala na muže (†42) a rozsápala ho před kamarády

Autor: štt - 
30. července 2021
16:32

Výpravě Jevgenije Starkova (†42) se v ruském národním parku Ergaki ukázal medvěd. Bohužel ale nebyl malý, skupinu kamarádů napadl a Jevgenije před zraky ostatních rozsápal. Proti mohutné šelmě byli turisté bezmocní, a tak se raději rozutekli po lese.

Čtyři Rusové se v druhé půlce července vydali na túru do národního parku Ergaki v jižní části Sibiře. Cestu měli rozdělenou do několika dní, a když po jednom noclehu chtěli brzy ráno vyrazit na další kus cesty rozlehlým parkem, potkalo je velmi nepříjemné překvapení.

Když zrovna balili stan, z houští se přiřítil několikasetkilový medvěd a vrhl se na 42letého Jevgenije Starkova. Muži s sebou neměli žádné pušky nebo sprej, kterým by zvíře zahnali.

Chvíli jen zděšeně sledovali, jak jejich přítele bestie povalila na záda. Poté bez jakéhokoliv vybavení uprchli a zcela vyčerpaným se jim po dlouhých sedmi hodinách podařilo zavolat pomoc. Záchranáři a příslušníci policie se však na místo kvůli špatnému počasí zatím nemohli vydat.

Jeden z mužů Anton Shelkunov (42) médiím sdělil, co se osudné ráno přesně stalo: „Začali jsme balit batohy a naše dva stany. Zrovna, když jsem se otočil na Jevgenije, objevila se za ním obří hlava medvěda, kterému z úst kapaly dlouhé, obří sliny.“ Pak už bylo jen slyšet hromové zabručení a kamarádův křik.

Anton spolu s Jevgenijem Dobrorodným (33) a Pavlem Zhemchugovem (32) uprchli a schovali ve skalní proláklině. Otřesení hrůzou poslouchali, jak je jejich přítel sápán na kousky. „Ohlédl jsem se, zda nás medvěd nepronásleduje,“ prozradil dále Anton. Muži vylezli o několik desítek metrů nad tábořiště.

„Zahlédl jsem Starkovovo zubožené tělo a medvěda, jak nad ním stojí. Pohlédli jsme si vzájemně do očí a zvíře zmizelo,“ dodal muž. Dle britského deníku The Daily Mail se pak muži měli schovat v úzké jeskyni a doufali, že je zvíře nepronásleduje.

Turisté zhruba věděli, v jakých místech se nachází záchranná stanice. Nezbývalo jim než kráčet bosí asi sedm hodin dlouho cestu kamenitým terénem. Mluvčí Vyšetřovacího výboru Julia Arbuzová dále médiím uvedla: „Turisté sami ohlásili útok. Tělo však ještě nebylo nalezeno, jelikož se nachází ve velmi nepřístupné oblasti.“ Dle dotázaných ochranářů medvěda mohl přivábit pach jídla. Park v Sajanských horách byl po tragédii pro většinu návštěvníků uzavřen.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání