Miroslav Horák
30. července 2021 • 17:36

13 medailí! 5 zlatých? Češi útočí na historický rekord. Kdo ho zajistí?

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český sport na letních olympijských hrách září. Zlobu a naštvání z „covidového letu“ na lince Praha – Tokio rychle vystřídala euforie z nasbíraných cenných kovů a ohromných zážitků. Tři zlaté medaile, dvě stříbrné, jedna bronzová, tak zní dosavadní bilance po pouhém týdnu japonského zápolení. Už to je velmi slušný počin. Ale další příval radosti může směle následovat. Cinknout by to mohlo ještě klidně sedmkrát. Proč ne?



Výčet dalších adeptů na zisk životní odměny je pořád velmi bohatý. Pojďme si probrat, kdo si může činit oprávněný nárok na medailový lup. Pokud by se náš uvažovaný scénář s 13 kovy naplnil, tokijská výprava by se stala nejúspěšnější v samostatné historii České republiky.

Nejbohatší sběr doposud „vlastní“ reprezentace z OH v Atlantě 1996 a Londýně 2012 (v obou případech 4 zlaté, 3 stříbrné, 4 bronzové). A další motivace navíc: v historii samostatné České republiky se ještě nikdy nepovedlo přivézt domů pět zlatých medailí. Zajímavé je, že k posunutí historických počinů může dojít velmi brzy, už během soboty a neděle na tenisových kurtech.

OH naruby: Krpálek a Prskavec? Dva sígři z večerníčku, ale i legendy
Video se připravuje ...

A co se před letošními Hrami zdálo nemyslitelné… Ve hře je i atakování absolutního medailového maxima z dob československé éry. Olympijské Tokio 1964 přineslo 14 medailí (5 – 6 – 3), stejně jako Moskva 1980 (2 – 3 – 9). O jednu méně pak Helsinky 1952 a Mexiko 1968, kde ovšem ohromil zápis hned sedmi nejcennějších kovů.

Medailové pořadí zemí na LOH v Tokiu najdete ZDE>>>

Další české medailové naděje v Tokiu

Markéta VONDROUŠOVÁ
tenisová dvouhra (sobota 31. července)
+
Barbora KREJČÍKOVÁ – Kateřina SINIAKOVÁ
tenisová čtyřhra (neděle 1. srpna)

Už za pár hodin se medailové kolekce rozroste v nejhorším případě o dvě stříbrné medaile. Ale třeba také o dvě zlaté, že?! Skvělý tenisový rok 2021 trvá, v Tokiu to bude na obou frontách boj Češek proti Švýcarkám. Markéta Vondroušová nastoupí ve finále singlu proti Belindě Bencicové, nejvýše nasazený pár Barbora Krejčíková – Kateřina Siniaková se pak v titulovém boji pokusí skolit tandem Bencicová – Viktorija Golubovicová.

Josef DOSTÁL
rychlostní kanoistika K1 1000 m (úterý 3. srpna)

Oblíbený divoch od vody měl blízko k prvenství pod pěti kruhy už na předchozích Hrách v Riu, nyní se český obr soustředí na tvrdý útok za zlatem. S ničím jiným by nebyl maximálně spokojený.

Jiří PŘÍVRATSKÝ
střelba, malorážka 3x40 ran (pondělí 2. srpna)

Že vám to jméno až tak moc neříká? Za pár dnů bude. Přívratský je tajnou a trochu schovanou nadějí, schopnou zaútočit ze závětří. Po bombarďácích Jiřím Liptákovi a Davidu Kosteleckém přijde další česká střelecká trefa. Šanci má i Petr Nymburský.

Josef DOSTÁL – Radek ŠLOUF
rychlostní kanoistika K2 1000m (čtvrtek 5. srpna)

Další medailová šance pro Dostála a jeho kumpána. Tady to sice na zlatý výlov až tak nevypadá, konkurence je obrovská, přesto tenhle debl je považován za černého koně závodu. Minimálně.

Adam ONDRA
sportovní lezení – kombinace (čtvrtek 5. srpna)

Hlavní světová tvář olympijské premiéry patří mezi horké kandidáty na nejvyšší ocenění. Systém kombinace tří rozdílných disciplín Ondrovi sice úplně nevyhovuje, ale kdo jiný by ji měl dát…

Martin FUKSA
rychlostní kanoistika C1 1000 m (sobota 7. srpna)

Tomuhle chlapíkovi a poctivci nelze nepřát nic než úspěch. Pro medaili toho udělal tolik… V Riu to Fuksa dal silově, nikoli v hlavě. Po pěti letech je mnohem, mnohem silnější. Medaile je tutová.

Medailové zisky českých sportovců na LOH

Atlanta 1996 11 (4 – 3 – 4)
Sydney 2000 8 (2 – 3 – 3)
Atény 2004 9 (1 – 3 – 5)
Peking 2008 7 (3 – 3 – 1)
Londýn 2012 11 (4 – 3 – 4)
Rio de Janeiro 2016 10 (1 – 2 – 7) 

Nejúspěšnější čs. olympiády

Tokio 1964 14 (5 – 6 – 3)
Moskva 1980 14 (2 – 3 – 9)
Helsinky 1952 13 (7 – 3 – 3)
Mexiko 1968 13 (7 – 2 – 4)

Lukáš Krpálek se zlatou olympijskou medailí z Tokia
Lukáš Krpálek se zlatou olympijskou medailí z Tokia

Fantazie! Češi mají druhé zlato, z tokijských peřejí ho vylovil kajakář Prskavec
Video se připravuje ...

Neskutečný úspěch v trapu! Lipták bere po dramatickém rozstřelu zlato, Kostelecký stříbro
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud