Náměstí před Rudolfinem se stalo středem pozornosti nejen filmařů, ale i Pražanů. V místě vyrostly velkolepé kulisy pro film The Gray Man s hollywoodskou hvězdou Ryanem Goslingem v hlavní roli. Skvost kulisáků padl do oka primátorovi. „Takhle teď vypadá náměstí Jana Palacha v kulisách pro americký velkofilm. Pecka, co myslíte?“ pochválil nový vzhled okolí Rudolfina Hřib na sociálních sítích. Přál si, aby na Palachově náměstí kulisy na nějaký čas po natáčení zůstaly.

Déšť zmařil plány

Magistrát proto skutečně projednával se společností, která v ČR film koprodukuje, možnosti dočasného ponechání kulis před Rudolfinem. Měly sloužit jako zpestření místa do plánované rekonstrukce prostoru, která by měla přijít zanedlouho. „O tom, že budou odstraněny, nás na základě naší společné komunikace informovali sami filmaři,“ sdělil Blesku primátor.

Filmaři své dílo rozebrali hlavně z toho důvodu, že v červencových dnech celkem hodně pršelo a materiál použitý na kulisy podléhal velmi rychle zkáze. „I tak to byla zajímavá inspirace,“ pochvaluje si Hřib. 

Nový vzhled náměstí

„Aktuálně se nacházíme ve fázi finalizace projektové dokumentace pro územní řízení, kdy jsou prováděny poslední úpravy, které spočívají v optimalizaci dopravního řešení v přilehlých ulicích,“ vyjadřuje se k situaci tiskový mluvčí hl. m. Prahy Tadeáš Provazník. Soutěž o zakázku vyhrál návrh architekta Václava Králíčka. 

Projekt řeší obnovu komplikovaného městského prostoru s řadou pěších a dopravních vazeb. Ty ovlivňují pohyb po celém středu metropole. Záměr se koordinuje i s dalšími subjekty a stavbami na území Prahy. „V tuto chvíli nicméně nedokážeme odhadnout přesný termín zahájení prací,“ komentuje mluvčí.

Drahý film = hodně peněz pro město

Obsazení pražských míst z důvodu natáčení amerického trháku bylo schváleno jak na Praze 7, tak na Praze 1. Celkem si pro sebe filmaři zabrali více než 9 tisíc metrů čtverečních. Nájemné stálo 10 korun za metr čtvereční na den bez DPH. Cena se orientovala podle usnesení městské rady pro podmínky natáčení filmů a reklam. Natáčení akčního thrilleru vyjde přibližně na 4,3 miliardy korun. Jenom v Česku by filmaři měli utratit kolem půl miliardy.

Na co se výdělek použije?

Peníze půjdou třeba na obnovu městské dopravní infrastruktury. „Poplatky za jednotlivé zábory jsou příjmem města a nejsou vázány na konkrétní využití, nicméně obecně se dá říci, že poplatky za zábory komunikací slouží v první řadě k rekonstrukcím a opravám veřejných komunikací v celém hlavním městě,“ říká mluvčí magistrátu. Další poplatky putují přímo městským částem, které o naložení s nimi rozhodnou podle svého uvážení.

Video
Video se připravuje ...

Okolí Rudolfina Jan Dařílek

Fotogalerie
78 fotografií