Stát spustil aplikace Tečka a čTečka. Ukážou očkovací certifikát či potvrzení o testu a pomohou na cestách

Jiří SvobodaJiří Svoboda

ctecka-2

Foto: CzechCrunch

Mobilní aplikace Tečka

0Zobrazit komentáře

Vše nasvědčuje tomu, že v příštích měsících bude očkování či test na covid nezbytnou součástí každodenní reality – ať už při využívání různých služeb, nebo kvůli cestování. O to více se bude hodit nová aplikace Tečka přímo od ministerstva zdravotnictví. Do ní se nahraje váš očkovací certifikát nebo potvrzení o platném testu či prodělané nemoci i s příslušným QR kódem. Druhá aplikace, zvaná čTečka, tyto kódy umí validovat.

Princip fungování je prostý. Tečka stahuje data z Portálu občana a lze se do ní přihlásit přes elektronickou identitu, pakliže ji má člověk zřízenou. Pokud ne, funguje jednoduchý validační systém, kdy s pomocí čísla občanského průkazu a rodného čísla přijde na telefon ověřovací kód (pokud jste všechny tyto tři údaje při očkování zadali). Třetí možností je oskenovat samotný QR kód, pokud už například vlastníte evropský očkovací certifikát stáhnutý z Očkovacího portálu občana.

Po ověření identity je už aplikace velmi jednoduchá: nabídne zmíněné QR kódy i možnosti zobrazit podrobnosti o každém z potvrzení. Umožňuje také přidat potvrzení pro více osob a jedna z funkcionalit naznačuje, že bude moci ověřovat platnost i podle individuálních pravidel jednotlivých států Evropské unie.

Právě Evropská unie se svou iniciativou Digitální COVID certifikát poskytla základ k tomu, aby podobné aplikace měl každý členský stát. Jejím smyslem je usnadnění pohybu po celém území Unie a rychlejší regenerace ekonomiky. QR kódy vygenerované ve kterékoliv z národních aplikací by měly být ověřitelné napříč celou EU, jsou tedy součástí jednotného evropského systému.

Aplikace Tečka se tak může nově hodit třeba při cestování do oblíbeného Chorvatska. To dnes opět zpřísnilo podmínky pro cestování a pro vstup do země požaduje doklad o očkování, potvrzení o prodělané nemoci nebo negativní test. Že očkování bude nutností i do budoucna, dokazuje například Slovensko, které bude od 9. července požadovat karanténu pro všechny přijíždějící, kteří nejsou očkování.

Aplikace Tečka samozřejmě není povinná, na hranicích si vystačíte i se zmíněným certifikátem z Očkovacího portálu občana, který je generován ve formátu PDF. Výhodou aplikace však je, že zhruba každých 24 hodin se data aktualizují. Například při podání druhé dávky očkování nebo po novém antigenním testu se výsledek do Tečky automaticky propíše.

Ještě elegantnější alternativu (byť také bez možnosti automatické aktualizace) nabízí český YourPass. S jeho službou, o níž jsme před pár dny psali, si můžete svá potvrzení nahrát přímo do Apple Wallet a jiných mobilních peněženek. Výhodou je, že není nutné stahovat samostatnou aplikaci.

Aplikace Tečka je dostupná od včerejšího dne na App Storu i Google Play. Služba celoevropského Digitálního certifikátu EU startuje svůj ostrý provoz právě dnes, Česká republika přitom byla jeden z prvních států, který vydávání spustil už dříve. K unijním státům se přidalo i Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Výjimkou je Irsko – to má zatím na své straně technické problémy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym