TIP NA VÝLET: Rozhledna Cibulka dostala název podle tvaru své kopule. Na vrchol vede téměř 130 schodů
Rozhledna Cibulka. Foto: Martina Nováková
Výlety

Sokolovsko - Na Šibeničním vrchu u Oloví na Sokolovsku se tyčí rozhledna Cibulka. Při hezkém počasí nabízí pohled do okolí Doupova na Karlovarsku, opačným směrem i na Zelenou horu na Chebsku. Vidět je i německá část Krušných hor.

Výhledové plošiny na Cibulce jsou dvě, ta vyšší je ve výšce 26 metrů. Ocelová konstrukce váží 30 tun a k výhledu z jejího vrcholu vede přes sto dvacet schodů. Kupole rozhledny připomíná tvar cibule. Její autorkou je architektka Marcela Plachá.

0508cibulka1

Historie:

Původně stála rozhledna na Boučském vrchu asi 1,5 km východně od dnešní stavby. Nechal ji tam vybudovat majitel Svatavských přádelen Josef Schmieger. Ten se slavnostního otevření v roce 1896 nedožil. Rozhledna pak postupně chátrala a následně byla rozebrána a přemístěna na Šibeniční vrch. K úplnému zničení rozhledny došlo za druhé světové války. V roce 2011 se začal realizovat projekt na obnovení rozhledny. Slavnostní otevření se uskutečnilo 31. srpna 2014.

0508cibulka3

Přístup:

Nejkratší trasa k rozhledně je strmou neznačenou cestou od místa na silnici mezi Olovím a Krajkovou (přibližně v polovině). Její délka je asi 800 m s převýšením asi 130m.
Další trasa je z Oloví od kostela sv. Archanděla Michaela. Jedná se o turisticky značenou trasu, část po modré, dále po žluté. Trasa po modré kopíruje naučnou stezku. Délka trasy je asi 2,3 km. Cesta na rozhlednu trvá i se zastávkami zhruba dvě hodiny. Je třeba počítat s trochu větším převýšením na začátku, pak už se jde po hřebeni kopců. Zpátky už to jde rychle.

Nejpohodlnější trasa je od silnice z Krajkové do Studence, když se na silnici odbočí vpravo na neznačenou polní cestu, která vzápětí přechází v lesní cestu a pokračuje na hlavní vrchol Šibeničního vrchu. Jde se okolo kapličky na Šibeničním vrchu a památných buků až k rozhledně. Celá trasa jde téměř po rovině. Délka trasy asi 2,2 km.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru