Logo regionálního portálu velkobitessko.cz

Regionální zpravodajství

Drony pomáhají v zemědělství. Snímkování umožňuje včasné a správné pěstební zásahy

Jitka Merunková, odbor životního prostředí
pondělí 9.8.2021

Ilustrační foto
Autor: RegionálníPortály.cz

Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě uspořádal v minulém týdnu odborné setkání na nedaleké farmě Valečov, kde firma Workswell předvedla ukázky využití leteckého snímkování porostů brambor pomocí dronu. Pořízené snímky budou sloužit například pro stanovení vodního stresu rostlin a následně pro vytvoření aplikační mapy pro minerální hnojiva a přípravky na ochranu rostlin nebo k automatickému řízení kapkové závlahy. Včasné a správné pěstební zásahy mohou do budoucna přinést zemědělcům významné úspory při pěstování různých druhů plodin. 

Miroslav Kleinbauer a Jan Sova seznámili účastníky s teorií vyhodnocení multispektrálního snímkování porostů brambor ovlivněného zavlažováním, hnojením a zdravotním stavem na základě fyziologického stavu rostlin. Poté následovala praktická ukázka snímkování pokusné plochy brambor na farmě Valečov.

Obsluha dronu nejdříve zadala trasu, tzn. oblast a plochu a výšku snímkování. Po ukončení snímkování se jednotlivé snímky složí do výnosové mapy daného pozemku a jsou stanoveny indexy vodního stresu LWIR, vegetační index NDVI apod. Hodnoty jsou poté automaticky vyhodnoceny pomocí software. Výsledkem jsou napříkla aplikační mapy pro minerální hnojiva a přípravky na ochranu rostlin a řízení kapkové závlahy.

Všechny tyto stanovené indexy a hodnoty jsou součástí tzv. precizního zemědělství, které se řídí zásadou provést pěstební zásah v pravý čas na správném místě, se správnou intenzitou. Tato metoda bude v blízké budoucnosti pomáhat v zemědělství agronomům k výrazné úspoře nákladů na pěstování různých druhů plodin.

 

TOP
Flexipal a.s. nabízí práci na pozici Speditér / Dispečer v obci Křoví

Speditér / Dispečer

Flexipal a.s. Křoví nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP). Pro uchazeče se středoškolským vzděláním s maturitou. ➤ Flexipal, dynamicky rostoucí, mezinárodní společnost, zabývající se zpracováním dřeva, výrobou a…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama