Na boj s cystickou fibrózou a prodloužení života. Čeští CF Hero získali grant 1,5 milionu pro rozvoj aplikace i expanzi

Filip HouskaFilip Houska

cf-hero

Foto: CF Hero

Jan Mihule a Marek Vosecký, spoluautoři mobilní aplikace CF Hero

0Zobrazit komentáře

O cystické fibróze se tolik nemluví, to ale neznamená, že nejde o vysoce závažnou chorobu. S takřka nevyléčitelným onemocněním, které postihuje zejména plíce a ničí je do úplného selhání, má nepřímé zkušenosti i Marek Vosecký, respektive jeho dcera, která jím trpí od narození. Proto před čtyřmi lety Vosecký rozjel aplikaci CF Hero, díky níž lze průběh nemoci mírnit, a nově na ni získává důležitý grant.

Grant pochází od americké farmaceutické společnosti Vertex Pharmaceuticals, která české mobilní aplikaci CF Hero posílá 70 tisíc dolarů (téměř 1,5 milionu korun) na její další rozvoj i expanzi do zahraničí. Jako první by měla zamířit do Polska a následně do dalších zemí Evropy. Konkrétnější ovšem tvůrci nejsou.

„O grant jsme usilovali mnoho let, letos jsme se hlásili počtvrté. Každoročně se o něj hlásí tisíce projektů, finance však stačí jen na pár desítek z nich. Proto jsme opravdu hrdí na to, že jsme se mezi ně dostali i my,“ říká zakladatel CF Hero Marek Vosecký a vyzdvihuje několik klíčových výhod své aplikace.

Vzhledem k tomu, že cystická fibróza postihuje u náctiletých hlavně dýchací ústrojí, je důležité provádět pravidelné rehabilitace v kombinaci s inhalacemi, dechovými cvičeními a braním léků. K tomu vybízí i CF Hero, akorát s tím rozdílem, že je uživatelský zážitek gamifikován a pacienti mohou průběh svých rehabilitací brát jako hru.

cf-hero-1

Foto: CF Hero

Mobilní aplikace CF Hero staví na gamifikovaném prostředí

Díky chytlavému prostředí aplikace, dostupné na Android i iOS, si tak uživatelé mohou vypěstovat příznivý návyk a usnadnit tak pravidelné, několikahodinové inhalace spojené s dalšími aspekty léčby. Ty následně mohou zmírňovat příznaky a postup nemoci. Ani tak ale nelze chorobu zcela vymýtit a pacienti s cystickou fibrózou se v Evropské unii dožijí zpravidla jen 28 let.

„Léčba cystické fibrózy je náročná psychicky, fyzicky i finančně, proto je aplikace od začátku zdarma. Provoz obstaráváme ve volném čase a peníze od dárců a z grantů či akcelerátorů využíváme na expanzi a rozvoj aplikace. Úkolů je samozřejmě požehnaně a musíme silně prioritizovat,“ zmiňuje Vosecký a pochvaluje si grant, který jim hodně pomůže.

CF Hero ovšem nezačínal zcela s prázdnou. Jakmile Vosecký zjistil, že jeho dcera cystickou fibrózou trpí, obrátil se na český Klub nemocných cystickou fibrózou, přes který se seznámil s Barborou Červenkovou a Janem Mihule. Společně se rozhodli vyvinout aplikaci, která by pacientům ulehčovala život a rovnou se s ní přihlásili do akcelerátoru Laboratoře Nadace Vodafone.

Vedle toho spustili i fundraisingovou kampaň na Darujme.cz, kde vybrali téměř 850 tisíc korun. A jelikož Nadace Vodafone pak částku zdvojnásobila, měl CF Hero tři čtvrtě druhého milionu na vývoj. Poté dorazila i verze pro iOS, o kterou se postarala agentura Bootiq Creative vývojářské skupiny Bootiq, jež vypsala soutěž pro neziskové organizace o vývoj softwaru v hodnotě jednoho milionu korun. CF Hero ji vyhrál.

Dnes mobilní aplikaci pro léčbu cystické fibrózy aktivně využívá okolo stovky uživatelů a tvůrci plánují, že díky grantu 70 tisíc dolarů posunou její funkčnost a zaměří se na rozšiřování do okolních zemí. Bude to užitečné, jelikož celosvětově s tímto onemocněním bojuje okolo 80 tisíc lidí. A byť jde o relativně malý počet, v případě závažných nemocí se každý počítá.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym